Aantal zwangerschappen en abortussen blijft naar verwachting hoog na Karnaval

Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Curaçao is momenteel in de ban van Karnaval. Een periode die sinds jaar en dag gevolgd wordt door een toename in het aantal zwangerschappen, abortussen maar ook besmettingen met soa’s en hiv.

Voor de Stichting Famia Plania is het inmiddels een traditie geworden om tijdens de parades voorlichting te geven. Ze delen brochures uit ter preventie van ongewenste zwangerschappen, soa’s en hiv. “Het is algemeen bekend dat mensen huiverig zijn om condooms te gebruiken. Dat moet echt veranderen”, aldus interim-directeur Marisela Flemming.

Tekst gaat verder onder de video

Door Kim Hendriksen

Het is bijna altijd zo dat het aantal zwangerschappen negen maanden na Karnaval hoger ligt dan andere maanden. Of dat dit jaar weer het geval is, zullen de cijfers moeten uitwijzen. “Er zijn ook positieve veranderingen. Een heel goed signaal is, dat onder de hoge cijfers van tienerzwangerschappen, de gemiddelde leeftijd wel aan het veranderen is. Minder jongeren van rond de 14-, 15- en 16 jaar raken zwanger. De meeste tienerzwangerschappen zijn onder jongeren van 17 jaar en ouder. Dat is een goede trend”, aldus Flemming.

Condooms uitdelen tijdens Karnaval. Foto: Kim Hendriksen.

Hiv/aids
Het zijn rond Karnaval ook drukke tijden voor Dudley Ferdinandus, oprichter van Cura+, een stichting die zich inzet voor de begeleiding van mensen met hiv/aids. Hij geeft deze periode extra voorlichting op scholen. Dat begint half januari tot vlak voor de Karnaval. “Er is een cultuur van schaamte op Curaçao, we doen allemaal aan seks, maar we praten er niet over. De meeste ouders nemen niet de verantwoordelijkheid om er met hun kinderen over te praten en ze voor te lichten over de gevolgen van onveilige seks”, aldus Ferdinandus.

Voor Karnaval hebben ze een speciaal programma ontwikkelt waarbij ze zich vooral richten op jongeren. Ferdinandus: “We hebben de focus gelegd op het risicogedrag. Bijvoorbeeld na het nemen van alcohol en drugs. We bespreken hoe je de keuze maakt om met iemand seks te gaan hebben, en welke invloed alcohol en drugs hebben op het maken van keuzes.”

Seksuele voorlichting
Volgens het Volksgezondheid Instituut Curaçao (VIC) wijst onderzoek naar de effecten van beleidsmaatregelen in Europa uit wat het meest effectief is in het laten afnemen van tienerzwangerschappen. Dit zijn volgens het VIC het geven van seksuele voorlichting voordat jongeren seksueel actief worden en de preventie van ongewenste zwangerschappen door middel van anticonceptie.

Op dit moment is seksuele voorlichting op de meeste scholen nog geen onderdeel van het lespakket. “Als de kinderen er thuis niet over kunnen praten en ook op school geen voorlichting krijgen, halen ze hun informatie van internet. Dat moeten we niet willen”, zegt Ferdinandus.