Foto: Pixabay

KRALENDIJK – Stemgerechtigden op Bonaire kunnen 20 maart op acht partijen stemmen tijdens de eilandsraadverkiezingen.  Dat zijn zes politieke partijen en twee lijsten.

Bij de twee ingediende lijsten komt geen naam bovenaan te staan. Dit is wel het geval bij de zes politieke partijen. Voorzitter Edison Rijna van het Centraal Stembureau op Bonaire maakte dit vrijdag in het Passangraham gebouw bekend. In de video hieronder legt hij het proces uit.

Tekst gaat verder onder de video
Door Ronald A. Muyden

Vaststelling
De partijen zijn; Lista Rafael Santana, Era Nobo, Frente Sosial Progresivo (FSP), Demokrat, 1Union pa Pueblo, Union Partriótiko Boneriano (UPB), Movementu di Pueblo Boneriano (MPB), Lista Suzy Thode.

Bij de laatste verkiezingen, die vier jaar terug plaatsvonden, deden totaal zeven partijen mee. Toen waren er vier nieuwe partijen waarvan de Movementu di Pueblo Boneriano (MPB) van Elvis Tjin Asjoe als nieuwkomer dat het mandaat van het volk kreeg.

Nummering
Doormiddel van loting, werd de nummering vanaf lijstnummer vier gekozen. Era Nobo is lijstnummer 4, Lista Rafael Santana 5, de FSP 6, 1Union pa Pueblo 7 en Lista Suzy Thode 8.

Bij de verkiezingen in 2015 kreeg de MPB met 2755 stemmen, de meeste stemmen. Daarom staat de MPB dit jaar als lijstnummer 1, Demokrat als lijstnummer 2 en de UPB als derde op het stembiljet.

Twee keer stemmen
Voor het eerst wordt dit jaar, naast de eilandsraadverkiezingen, de verkiezingen voor het kiescollege Bonaire gehouden. Dit kiescollege is een orgaan van gekozen volksvertegenwoordigers die, samen met de leden van de Provinciale Staten, mogen stemmen op de leden van de Eerste Kamer. Een kandidatenlijst met 54 verkiesbare kandidaten hebben zich hiervoor opgegeven.

Wanneer en hoe laat?

Zowel de eilandsraadverkiezingen als de verkiezingen voor het kiescollege Bonaire zijn op woensdag 20 maart 2019. Stemgerechtigden kunnen hiervoor bij een van de tien stembureaus op het eiland hun stem uitbrengen tussen 07:30 uur en 21:00 uur lokale tijd.