Foto: Patrick Mathurin

AMSTERDAM – Tegenstanders van Zwarte Piet proberen dinsdag via de rechter de landelijke Sinterklaas intocht in Zaanstad tegen te houden. Maar de Amsterdamse Patrick Mathurin heeft andere plannen: als De Nieuwe Sint een nog groter feest geven.

Sinds 2008 bouwt Mathurin aan ‘zijn oplossing’. “Het is niet zo dat ik niet in rechtszaken en protesten geloof”, legt hij uit. “Iedereen doet het op zijn eigen manier en ik zeg: als je een ander feest wil, dan moet je een beter feest geven.”

En dat is precies wat de man achter De Nieuwe Sint ook dit jaar weer van plan is. Vorig jaar voer hij door de Amsterdamse grachten en gaf hij een feest op het Museumplein. Dit jaar wil De Nieuwe Sint het op 1 december nog groter aanpakken. Benieuwd? Bekijk onderstaande video.

Door Natasja Gibbs

In tegenstelling tot vorig jaar komt daar dit jaar geen crowdfunding bij kijken. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik het moeilijk vind om mensen om geld te vragen. Ik doe dat gewoon niet graag. Maar als er donaties zijn voor cadeaus voor de kinderen dan sta ik daar zeker voor open.”

Er is wel één fonds dat De Nieuwe Sint dit jaar helpt: “Het X-Y Actiefonds heeft een kleine donatie gegeven waarvan ik een deel van de intocht kan betalen.”

“Verder is alles op basis van goodwill van artiesten en betrokken burgers”, vertelt Mathurin. Verschillende artiesten hebben al toegezegd, waaronder R&B-zanger Lloyd de Meza, rapformatie Zwart Licht en saxofonist Hans Dulfer.

Rechtszaak tegen landelijke intocht

De civiele rechter in Haarlem buigt zich dinsdag over een eis om de landelijke intocht van Sinterklaas te verbieden. Tegenstanders van Zwarte Piet willen dat het feest in Zaanstad zaterdag niet doorgaat als er Zwarte Pieten bij zijn.

Het kort geding is aangespannen door de stichting Majority Perspective tegen onder meer de NTR, die de tv-uitzending verzorgt, en burgemeester Jan Hamming van de gemeente Zaanstad.

Volgens de stichting is de intocht in Zaanstad “racistisch en maken alle betrokken partijen zich in georganiseerd verband schuldig aan het niet naleven van wetten en internationale verdragen, waaronder VN-kinderrechten verdragen en anti-racisme verdragen”.

De NTR zegt “geen stelling te willen nemen in het Zwarte Pieten debat en dat de pieten al naar gelang ze vaker door de schoorsteen zijn gegaan meer roet op het gezicht hebben”. Woensdag om 16:00 uur (NL tijd) doet de rechter uitspraak.