Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – 3000 vrijwilligers sloegen 15 september de handen ineen en hebben bij elkaar meer dan een miljoen kilo afval verzameld. Nog geen dag na de World Clean Up Day lagen de eerste lege bierflesjes alweer op de net schoongemaakte straten en een week later is ook op andere bekende ‘dump’ plekken weer afval gedumpt. Hebben deze ‘Cleanups’ eigenlijk wel zin?

Volgens Corine van Hal, teamlid van de organisatie achter de World Cleanup Day Curaçao wel. “Het gaat er tijdens de Cleanup niet zozeer om dat er wordt schoongemaakt, het gaat vooral om het creëren van bewustwording bij de bevolking.”

Wereldwijd probleem
Het dumpen van afval komt niet alleen op Curaçao voor. “Ik zag laatst een foto van een strand in Nederland na een warme stranddag, ook daar worden enorme hoeveelheden afval achtergelaten. Omdat in Nederland de stranden en straten regelmatig worden schoongemaakt valt het, in tegenstelling tot Curaçao, minder op. Maar wereldwijd gaan mensen op dezelfde manier met afval om, daarom is dit project zo belangrijk, we willen gedragsverandering tot stand brengen”, aldus Corine.

Naast de weg ligt vaak klein huisafval, maar ook complete wasmachines en koelkasten. Op de vraag of het geld kost om deze witgoedapparaten weg te brengen, zegt Judeska de Palm, hoofd Public Relations van afvalverwerkingsbedrijf Selikor: “Witgoed valt onder grof afval en wordt één keer per maand opgehaald. Je kan online opzoeken wanneer we langskomen, op die dag kun je bijvoorbeeld je wasmachine buiten zetten en dan wordt hij gratis meegenomen.”

Judeska de Palm, hoofd Public Relations van afvalverwerkingsbedrijf Selikor

Een ander groot probleem is het illegaal dumpen van dode dieren langs de kant van de weg, voornamelijk honden. “Ook dode dieren worden gratis door Selikor opgehaald, je moet wel bellen en melden waar het dier ligt. Als het je huisdier betreft moet je wel betalen, dit kost 40 gulden”, aldus Judeska.

Naast bewustwording is het belangrijk dat de overheid ook een steentje bijdraagt, zegt Corine. Zo kan de overheid de regelgeving/wetgeving omtrent het verspreiden van afval aanpassen, maar ook ervoor kiezen om bijvoorbeeld plastic rietjes of foambakken te verbieden.

Achterliggende doel
“Als je door de jaren heen kijkt, is het probleem groter geworden door het gebruik van plastic. We zullen het gebruik van plastic moeten reduceren en recyclen om het probleem daadwerkelijk te kunnen aanpakken. Ook moet er regelgeving komen vanuit de regering voor bijvoorbeeld het gebruik voor ‘single use’ plastic zoals rietjes en plastic tassen, dan maak je stappen en dat is het achterliggende doel van de Cleanup”, aldus Corine.