Foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – 7,4 procent van de baby’s die in 2017 geboren zijn, had een moeder van negentien jaar of jonger. Dat is bijna een procent meer dan in 2016. Volgens Desi Frans van Famia Plania gaat het wel beter met voorlichting, maar kan de stichting nog steeds niet bij elke school naar binnen om seksuele voorlichting te geven.

Desi Frans in gesprek met Elisa Koek

Seksuele voorlichting is op Curaçao geen standaard onderdeel van het curriculum. Sommige docenten zetten zelf een lespakket in elkaar en soms wordt Famia Plania ingeschakeld.  “Maar, helaas komen we nog steeds niet op elke school naar binnen”, legt Frans uit.

Toestemming is struikelblok
Vooral scholen die aangesloten zijn bij het RKS (Rooms Katholiek Schoolbestuur) zijn een probleem. “De docent wil ons wel ontvangen, maar zij moeten toestemming hebben van het schoolbestuur. Het bestuur geeft op hun beurt aan dat er toestemming nodig is van de ouders. Het duurt zo erg lang en soms lukt het helemaal niet.”

Een ander punt is dat er weinig tijd is voor diepgang: meerdere klassen worden bij elkaar gezet en de lessen duren 45 minuten. “De leerlingen zitten met veel vragen, maar er is weinig tijd om deze allemaal te beantwoorden.”

Vooruitgang
Op de lange termijn daalt het aantal tienermoederschappen wel. In 2011 had 10 procent van de geboren baby’s op dat moment een tienermoeder. Volgens Frans zijn de moeders ook iets ouder. “Terwijl we eerst regelmatig meisjes zagen van dertien, veertien jaar, loopt dit wel op nu naar een jaar of zestien. Er is zeker wel vooruitgang.”

 

Percentage baby’s geboren uit een moeder van 19 jaar of jonger

2017: 7.4
2016: 6.5
2015: 8.2
2014: 8.5
2013: 9.3
2012: 9.8
2011: 10