Foto: José Manuel Dias

WILLEMSTAD – Meer dan 44 winkels op Curaçao hebben in de afgelopen periode hun deuren gesloten. De vakbond voor kantoor- en winkelpersoneel en personeel in de handel en industrie, BONECO, ziet het aantal werknemers in de commerciële sector drastisch afnemen.

BONECO-voorzitter Erwin Koense zegt dat niet alleen de binnenstad, maar ook de commerciële gebieden buiten Willemstad achterblijven door de krimp in economische ontwikkeling.

Erwin Koense over de groeiende werkloosheid in de commerciële sector

De Curaçaose economie staat flink in de min. De politiek heeft de afgelopen drie jaar te laat gereageerd op de signalen van economisch verval en moet nu drastisch bezuinigen of lasten verzwaren om de begroting sluitend te krijgen, aldus het College Financieel Toezicht (Cft). Ruim 14 procent van de beroepsbevolking heeft geen baan, onder jongeren is dat zelfs bijna 33 procent.

Koense betreurt het ook dat de olieraffinaderij PDVSA – zijnde een van de belangrijkste pijlers van onze economie – binnenkort misschien zal sluiten. “Hierdoor zullen nog meer mensen werkloos raken. Het is de taak van de overheid om daarom de plannen voor korte, middenlange en lange termijn bekend te maken”, stelt Erwin Koense.

Arthur Nivillac heeft het nu juist drukker dan ooit. Als Arbodeskundige komt hij regelmatig in contact met mensen die hun baan zijn verloren. “Ontslagen werknemers moeten coaching krijgen om weer te kunnen solliciteren en om te gaan met hun financiën na hun ontslag.”

Arthur Nivillac over wat te doen na ontslag

“Eventueel moeten zij ook psychologisch opgevangen worden”, zegt de Arbodeskundige, die dit ziet als een taak van de ex-werkgever. Nivillac benadrukt: “Het afvloeien is niet negatief. Het voorbereiden erop is belangrijk”.