Foto: Roelie van Beek

WILLEMSTAD – Het koraal rondom Curaçao heeft het zwaar te verduren. Door het lozen van afvalwater in de zee, verschillende ziektes en stormen is in de afgelopen jaren een groot deel van het koraal verdwenen. Dat stellen duikers Marc en Anton van Scubacao. Daarom hebben zij zich aangesloten bij het Coral Restoration Foundation Curaçao (CRFC).

Tekst gaat verder na de video

Door Roelie van Beek

Jarenlang trekken de koraalriffen rondom Curaçao duizenden duiktoeristen per jaar naar het eiland. De duikindustrie was vorig jaar nog goed voor een omzet van ruim 76 miljoen gulden, zo meldt de Curaçao Hospitality & Tourism Association (CHATA).

Particuliere initiatieven
Er zijn verschillende initiatieven gestart om het koraal te herstellen. Een daarvan is het CRFC. Deze stichting is op Curaçao opgericht in 2015 en maakt deel uit van een wereldwijd platvorm. CRFC probeert het rif te herstellen door stukken elandgeweikoraal en hertengewei koraal te verzamelen en terug te planten op verschillende locaties voor de kust van Curaçao.

Oprichter van het CRFC Pol Bosch legt uit hoe ze dit doen: “Dit gebeurt in verschillende koraaltuinen, ook wel ‘nurseries’ genoemd. Deze nurseries bestaan uit kunstof boompjes die geankerd zijn aan de bodem waaroverheen het koraal groeit”.

Nadat de koralen volgroeid zijn worden ze geplant op het rif. “Hiervoor gebruiken we verschillende middelen zoals epoxy, dat is een soort lijm, hiermee lijmen we de koralen vast aan de rotsen”, aldus Pol.

Gewapend met sponzen, tandenborstels en afwasborstels
Een van de duikscholen die meewerkt aan dit project is Scubacao. Zij hebben op hun huisrif vijf boompjes geplant. “Een keer in de 2 à 3 weken duiken we met vrijwilligers naar de nurseries gewapend met sponzen, tandenborstels en afwasborstels. Met een boom ben je ongeveer een uur bezig om hem schoon te maken”, vertelt Marc Retrae, mede-eigenaar van Scubacao.

Foto: Roelie van Beek

“Wij als duikschool hebben enorm veel belang bij een gezond rif. Wij maken gebruik van het feit dat er een mooi rif is. Dit is een effectieve manier om iets terug te doen, het is meetbaar en het resultaat is vrij snel zichtbaar. Binnen enkele maanden zie je resultaat en dat is waanzinnig om te zien”, aldus Marc “maar het is een tijdrovend klusje, we komen handen te kort”, vult Anton de Lange, mede-eigenaar van Scubacao hem aan.

Foto: Roelie van Beek

‘Pak de oorzaak aan’
Wetenschappelijk directeur van de stichting Caribbean Research & Management of Biodiversity (Carmabi), dr. Mark Vermeij, vreest dat de koraaltuintjes niet zo effectief zijn. “Als je de uiteindelijke oorzaak zoals vuil water en overbevissing niet weg haalt, dan is het uitplanten leuk op de korte termijn, maar niet echt een oplossing voor de langere termijn. Het ziet er mooi uit maar als je verder nadenkt over of dit uiteindelijk populaties kunnen worden die zichzelf kunnen voortplanten, dat valt dan nog te bezien”.