Foto: Roelie van Beek

WILLEMSTAD – De Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten heeft een Memorandum of Understandig getekend met Bitt Inc om een haalbaarheidsstudie te doen naar een digitale gulden. Deze munt zou gekoppeld worden aan de toekomstige Caribische gulden.

Volgens Peter Kroll, uitvinder van de paper wallet, is het een must om naar deze optie te kijken: “Juist door de kleinschaligheid van eilanden in de Caribbean is een digitale munt een voordeel.”

Bij Windsurfing Curaçao en Esperamos Supermarket kan je betalen met cryptocurrency. Door Roelie van Beek

Het is volgens Kroll nodig dat de Centrale Bank de mogelijkheden voor cryptomunten onderzoekt. Juist vanwege de kleinschaligheid op de Caribisch eilanden. “De eilanden zijn ontzettend afhankelijk van het Correspondentbanken-systeem (een regeling waarbij een bank aan een andere bank overal op de wereld betalings- en andere diensten verleent). Bovendien is de economie kleiner waardoor het risico op inflatie en het risico dat exportproducten onbetaalbaar worden, groter.”

Paper wallet

De paper wallet is als het ware een bitcoin portemonnee: een offline, fysiek document waarop te zien is hoe veel coins je hebt. Op het document staan je beveiligingssleutels: de ‘private key’ om geld te versturen en de ‘public key’ om geld te ontvangen. Door de paper wallet staan deze gegevens niet meer online en ben je beschermt tegen eventuele hackers, faillissementen van exchanges en computercrashes.

Kroll denkt daarom dat het de verantwoordelijkheid is van de Centrale Bank om zich hierin te verdiepen. “Daarbij is concurrentie voor de banken gezond, het forceert de commerciële banken om anders te gaan denken.”

Of Curaçao zou kunnen draaien op cryptomunten, betwijfelt hij: “Dat is nog de vraag van ieder land. Er is nog veel wantrouwen, maar deels op crypto draaien zie ik wel gebeuren. Zelf betaal ik elke twee dagen wel met bitcoins: vooral online kan je steeds vaker met bitcoins betalen.”

Cedric Pieters van de Centrale Bank legt uit dat een bitcoin niet hetzelfde is als waar de bank momenteel met Bitt Inc naar kijkt.

Cedric Pieters in gesprek met Elisa Koek

“De bitcoin is een virtuele munteenheid van een private partij die door geen instantie ondersteund wordt. Waar wij momenteel naar kijken is een digitale munt van de Centrale Bank: de landen zijn dus verantwoordelijk voor de waarde van de munt.”

Dit houdt in dat de waarde dus nog steeds bepaald wordt door de koerst van de geprinte, ‘gewone’ Caribisch Gulden. Wel zou de digitale munt via het blockchain systeem worden verhandeld.

Block chain

Blockchain (blokketen) is een systeem dat gebruikt kan worden om gegevens vast te leggen zoals overschrijvingen. Terwijl dit in verleden via een centraal punt of centrale autoriteit ging, zoals een bank, is dat bij blockchain niet zo. Een blockchain is een keten van gegevens die opgeslagen staan op het internet of een computer waarbij meerdere partijen een kopie hebben/kunnen zien. Alle partijen kunnen zo controleren of er volgens de regels wordt gehandeld.

Inmiddels kan je op zeven verschillende plekken op het eiland betalen in cryptomunten: restaurant Kome, Windsurfing Curaçao, restaurant de Wine Cellar, telecombedrijf Digicel, PK Electronics, Startup Stock Exchange en Esperamos Supermarket.

Betalen met bitcoins bij Windsurfing Curaçao. Foto: Roelie van Beek.

Ingmar Schnitzler, eigenaar van Windsurfing Curaçao heeft de optie zo’n half jaar geleden ingevoerd. “Het wordt niet veel gebruikt, maar ik wilde zelf testen hoe het werkt. De theorie is mooi, maar hoe zit het in de praktijk, met de fiscus bijvoorbeeld?”

En, heeft hij daar nu antwoord op? “Een beetje. Als er een transactie wordt gedaan, koop ik de bitcoins persoonlijk terug in guldens en dat komt in de boekhouding. Ik heb dan als het ware een schuld aan mijn bedrijf. Met niet al te grote bedragen kan je het zo oplossen.”

Ingmar denkt dat een digitale munt in de toekomst best voordelen kan hebben voor Curaçao. “Denk bijvoorbeeld aan cruisetoeristen: in plaats van hun dollars, geven ze hun digitale geld uit aan souvernirs in Punda. Dat is een stuk makkelijker.”

Ook Ingmar benadrukt het belang dat lokale autoriteiten meegaan met deze ontwikkeling. “De rentes voor leningen zijn bijvoorbeeld torenhoog. Binnenkort sluit je met je bitcoins een lening af in China tegen veel lagere rente en koop je daar een huis mee. Dan hebben we de lokale banken met hun gebreken en rompslomp niet meer nodig.”