Foto: John Samson

Bijna een jaar na orkaan Irma krijgt de Caribische gemeente Sint-Eustatius 800.000 euro vanuit Den Haag om de grote schade aan de natuur en het milieu te herstellen. Er komt meer groen bij, terwijl loslopende geiten het landschap blijven kaalvreten. 

Orkaan Irma en Maria hebben vorig jaar flinke schade aangericht aan de natuur en milieu van het eiland. Veel grote en historische bomen werden ontworteld, waardoor de hitte en erosie op het eiland nu verder toeneemt, vreest de lokale natuurbeschermingsorganisatie Stenapa. Wat de situatie erger maakt? Kuddes geiten en vee lopen al jaren vrij rond en vreten het eiland kaal.

De organisatie krijgt een groot deel van de subsidie om het eiland te herbebossen. Lokaal voorkomende boomsoorten zullen in kassen worden gekweekt om in het oude binnenstadje en in woonwijken te worden geplant. Met hekken eromheen voor de grazers, belooft Stenapa.

Het aanpakken van het probleem met de loslopende grazers valt niet onder de subsidiegelden. “Het bomenproject is maar een deel van de oplossing om de natuur te herstellen, het andere is aanpakken van loslopend vee”, reageert directeur Clarisse Buma van Stenapa.

Probleem wordt juist groter
Saillant detail is dat Sint-Eustatius in de afgelopen jaren juist geld kreeg om loslopend vee aan te pakken. De grazende geiten op de kliffen zorgen voor erosie en daarmee ook levensbedreigende situatie voor inwoners en toeristen. Het gebouw van Stenapa kreeg onlangs een losgeschoten rotsblok door de muur. Beneden de kliffen staan ook restaurants, hotels en parkeerplaatsen.

Door de erosie loopt ook een historisch fort gevaar, dat eigendom is van de Nederlandse staat. “Er is bij het fort stroomdraad aangelegd om geiten tegen te houden, maar ze lopen daar nog steeds op de klif”, vertelt Buma. “Ik hoor van mensen dat er geen stroom op staat.”

Aanpakken geiten
Regeringscommissaris  Mike Franco, die orde op zaken moet stellen namens de Nederlandse regering, erkent dat er ‘lange tijd geen actie is gevoerd’ en dat er nog steeds geiten rondlopen.

“Maar we werken wel toe naar een situatie waarbij stap voor stap alle dieren worden getagd, door hun eigenaar worden gehouden binnen hekken en daar waar dat niet gebeurt ook handhavingsmaatregelen kunnen worden genomen”, aldus een woordvoerder namens Franco.

Voor de herbebossing wordt zo’n 330.000 euro uitgetrokken, blijkt uit het opgevraagde besluit van staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties). Hij wil voor het einde van 2019 resultaat zien.

800.000 euro voor natuur en milieu verdeeld
  • 331.485 euro voor herbebossing
  • 129.900 euro aan watervoorziening voor agrarische bedrijven
  • 118.220euro  voor herstel van landbouw, veeteelt en visserij
  • 90.855 euro aan herstel van het koraal
  • 37.450 euro om afmeersysteem en boeien in het marinepark te herstellen
  • 35.670 euro voor het herstellen van de botanische tuin
  • 25.800 euro aan herstel broed zeeschildpadden
  • 25.800 euro aan reparatie van de muur achter kantoor Stenapa
  • 4.820 euro aan de bedreigde leguanenpopulatie