Foto: Turtugaruba

ORANJESTAD – De eerste proefboring naar aardgas voor de Arubaanse kust zit erop.  Is er gas? En wat voor gevolgen had de boring voor de omgeving, zoals zwaar bedreigde schildpadden?

Het Spaanse oliebedrijf Repsol houdt de kaken stijf op elkaar over of er gas is gevonden. Armando Curet van het betrokken overheidsbedrijf CAP vertelt dat de boring ‘heel vlot’ en ‘zonder problemen’ is verlopen.

De resultaten van de proefboring worden nu bestudeerd. Het boorschip is inmiddels naar Kaapstad vertrokken. Hoewel er meer boringen zijn aangekondigd.

Boorafval de zee in
Voorafgaand aan de proefboring heeft Repsol een Environmental Social and Health Impact Assessment (ESHIA) gemaakt over de gevolgen. Hierin staat dat permanente schade voor schildpadden niet wordt verwacht, maar ook dat tijdelijke verstoring niet wordt uitgesloten.

In de studie staat verder dat boorgruis en boorvloeistoffen in zee worden gegooid. Of de lokale schildpaddenorganisatie Turtugaruba hier kritische vragen over stelde? “Ze hebben de studie gepresenteerd en daarin zeiden ze dat ze handelen in overeenstemming met bepaalde richtlijnen die de industrie hiervoor aangeeft”, zegt Richard van der Wal van Turtugaruba.

“Of dat waar is of niet, je moet ze geloven op hun blauwe ogen. Wij hebben niet de tools om dat 32 kilometer uit de kust te controleren.”

Richard van der Wal

Tijdens het eerdere seismologisch onderzoek deed Turtugaruba nog onderzoek samen met Repsol naar de gevolgen. Maar nu niet. Zo is er geen radarsysteem gebruikt dat het boorschip waarschuwt wanneer er een schildpad in de buurt zwemt.

Volgens Van der Wal was dit wegens de verwachte geluidsoverlast minder noodzakelijk. “De geluidsimpact van het boren is alleen als ze het diepste punt bereiken. Maar dat duurt maar een paar uur om nog extra metingen te doen.”

Risico’s afwegen
Maar de stichting heeft ook niet de capaciteit om elke schildpad een zender te geven. “Je kunt ook niet elk beest van een alarminstallatie voorzien. Dat is niet praktisch. Je moet de risico’s van zo’n ingreep afwegen en dan kom je tot de conclusie dat je het voor dat deel beter niet kunt doen.”

‘Je kunt ook niet elk beest van een alarminstallatie voorzien’

Het neststrand dat het dichtst bij de boorplek met de naam Bon Bini 1 ligt, is Fisherman’s Huts, zo’n 35 kilometer verderop. Of er nesten missen, weet de stichting niet.

Factoren
“De echte impact van het boren op schildpadden zullen we nooit zien. Wij kijken naar de leggende populatie, en soms slaan schildpadden een jaar over. Er zijn zoveel factoren die meespelen”, vertelt Van der Wal.