Foto: Roelie van Beek

WILLEMSTAD –  Een nieuwe sociale werkplaats geeft én gehandicapten én afval een ‘tweede kans’. Het is een initiatief van Andy Kirchner en zijn stichting Second Life Curacao.

Tijdens een duikongeval zes jaar geleden, overleed zijn vriendin en raakte Kirchner gehandicapt. Hij besloot tijdens zijn revalidatieproces zichzelf een tweede kans te geven door afval te recyclen.

door Roelie van Beek

“Eigenlijk is het opcyclen omdat het nieuw leven geven is aan een bestaand product.”  Hij maakt nieuwe producten van onder andere blikken, kokosnoten, kalbas en afvalhout.

Ook andere mensen met beperkingen verdienen een ‘tweede kans’, vond Kirchner op een gegeven moment. En daarom bouwt hij een sociale werkplaats in Hofi Kòrsou bij Fuik. “We willen beginnen met zes mensen die een lichamelijke beperking hebben. Dat kan zijn in een rolstoel of moeilijk ter been.”

Levensstandaard verbeteren
De deelnemers leren onder andere creatief werken en sociale vaardigheden. Hij wil hen werk geven wat moeilijk is op het eiland en zo hun levensstandaard verbeteren. “Ik spreek uit eigen ervaring met de sociale dienst en hoe ik met mijn onderstand (bijstand, red.) ben geholpen. Of eigenlijk niet ben geholpen. Met meer steun had ik meer kunnen bereiken en veel verder kunnen zijn.”