Foto: Jacqueline Hooftman

WILLEMSTAD – Curaçaoënaars slikken wat af, voor 120 miljoen gulden per jaar. Vergeleken met Nederland schrijven artsen het dubbele aantal receptregels per verzekerde voor.

“De gezondheidszorg op Curaçao is te duur”, zegt inspecteur-generaal voor de Volksgezondheid Jan Huurman. “Het kan beter èn goedkoper.”

De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft een lijst met op Curaçao geregistreerde medicijnen online gezet. Bij de helft van deze medicijnen gaat het om originele merkgeneesmiddelen.

“Deze kunnen voor een groot deel vervangen worden door generieke medicijnen. Dat zijn merkloze middelen die net zo effectief, maar veel goedkoper zijn”, zegt Huurman. “In Nederland is negentig procent van alle medicijnen generiek. Op Curaçao geldt dit voor hooguit vijftig procent.”

‘Preventie is het sleutelwoord’

Curaçaoënaars moeten volgens Huurman ook minder medicijnen gaan slikken. ,,Hoog medicijngebruik is een indicatie dat de gezondheidszorg inefficiënt is.” Hij stelt vast dat obesitas, diabetes, hoge bloeddruk en nieraandoeningen een epidemisch probleem vormen. “Deze aandoeningen kun je voorkomen met goede voeding, voldoende beweging, door niet te roken en matig alcohol te drinken. Preventie is het sleutelwoord. Met medicatie of een operatie los je dit niet op.”

Huurman ziet dat artsen ook teveel labtesten en beeldvormende diagnostiek voorschrijven. “Veel artsen laten een echo, scan of röntgenfoto maken zonder dat er een duidelijke aanwijzing is dat het nodig is. Een vermindering van 30 procent is haalbaar. Dat bespaart de gemeenschap miljoenen.”