Foto: OLB

DEN HAAG – Het Nederlandse kabinet wil dat alle jongeren zich zes maanden inzetten voor de maatschappij. Maar hoe Bonaire, Saba en Sint-Eustatius betrokken worden bij dit plan, blijkt de verantwoordelijke staatssecretaris nog niet te weten. 

Jongeren uit alle lagen van de samenleving moeten bij elkaar worden gebracht en ‘iets goeds voor hun naasten’ doen, vindt het kabinet. Wie zich zes maanden lang inzet, bij bijvoorbeeld oudertehuizen, buurtclubs en verenigingen, krijgt later voorrang op sollicitaties bij de overheid.

Caribische gemeenten
De Tweede Kamer heeft vandaag met staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) daarover vergaderd die al maanden aan het plan werkt.

Bij de slotvraag van Kamerlid Antje Diertens (D66) hoe de staatssecretaris Bonaire, Saba en Sint-Eustatius bij dit project betrekt, blijkt de staatssecretaris daar nog geen concreet plan voor heeft. “Ik ga volgende week die kant op. Dus ik heb nog een week om daar goed over na te denken.”

Verplicht of niet?
Het idee voor de maatschappelijke diensttijd staat in het regeerakkoord en komt van de christelijke partijen CDA en ChristenUnie. Of de maatschappelijke diensttijd ook echt verplicht wordt, is nog maar de vraag, want dat zien de andere coalitiepartijen VVD en D66 niet zitten.

Maatschappelijke diensttijd
  • Voor jongeren in Europees Nederland vanaf 15 jaar.
  • Mogelijk wordt een variant van het project ook in de bijzondere Caribische gemeenten ingevoerd.
  • Jongeren in Europees Nederland krijgen een vergoeding van maximaal 150 euro per maand.
  • Het is nog onbekend of er een andere vergoeding komt voor jongeren op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius.
  • In Europees Nederland krijgen maatschappelijke organisaties, gemeenten en provincies subsidies voor de maatschappelijke diensttijd, mogelijk krijgt de Rijksdienst Caribisch Nederland ook geld hiervoor.
  • Het kabinet wil met deze subsidies ook de verschillende stichtingen helpen om aan meer mankracht te komen.
  • Jongeren krijgen voor hun inzet een certificaat en daarmee voorrang als ze bij de Rijksoverheid solliciteren.
  • Het kabinet wil met het bedrijfsleven afspraken maken, zodat jongeren met het certificaat ook bij de bedrijven voorrang krijgen.