Foto: Sam Jones

LELYSTAD – De Curaçaose Mila Romijn wordt de burgemeester van Zuiderzeewijk genoemd. Met een leger van zeventig vrijwilligers heeft zij veel mensen weten te helpen in de achterstandswijk van Lelystad. Hoe krijgt zij het voor elkaar? 

De Zuiderzeewijk is een buurt die achterloopt op de andere wijken in de gemeente Lelystad. Vanaf het moment dat Mila Romijn daar is gaan wonen, zet ze zich in om de wijk te verbeteren en de mensen te helpen. Meer dan tien verschillende projecten wist zij uit de grond te stampen, samen met vrijwilligers en steun van de overheid, ondernemers en sponsoren.


Een reportage van Sam Jones

Zij is medeverantwoordelijk voor wat nu één van de meest bruisende plekken van de wijk is geworden: Ons Winkeltje. Het is een soort buurthuis waar schoenen, sjaals en kleren worden verkocht. Alles is daar spot goedkoop en haast iedereen die binnenkomt krijgt een warme omhelzing van Romijn.

Er wordt wel goed opgelet dat ‘rijke stinkerds’ niet hun slag komen slaan. “Nee dat kan niet. Ons Winkeltje is bedoeld voor mensen die weinig budget hebben.”

Kinderen
Iets verderop in de wijk is het moestuin-project. Ruim veertig gezinnen uit de omgeving verbouwen hier groente en fruit. De oogst moeten ze met elkaar delen, met een belangrijke reden, volgens Romijn. “Kinderen worden met het moestuin-project bewust gemaakt waar gezonde voeding vandaan komt.”

Al die projecten zijn gebundeld in de stichting met de veelzeggende titel: ‘Met Inzet Lukt Alles’. Kortweg ‘Mila, genoemd naar de initiatiefnemer. “Ik probeer mijn steentje bij te dragen in deze multiculturele wijk”, zegt ze trots. “Ik wil mensen met elkaar verbinden. Ik ben God zo dankbaar dat ik dit mag doen voor mijn medemens.”

Wie is deze vrouw?

Mila Romijn werd ruim zestig jaar geleden geboren op Curaçao in een groot gezin van elf kinderen. Haar ouders overleden toen ze nog jong was. “Dat heeft me toch wel sterk gemaakt”, zegt ze nu. Toen ze achttien was migreerde ze naar Amerika. De afgelopen dertig jaar woont zij in Nederland, waar ze voor haar vrijwilligerswerk een koninklijke onderscheiding kreeg en ook de Nelson Madela Award.

De eenzaamheid slaat toe in december. Wat te doen?
Trots is ze ook op het jaarlijkse ouderproject Winter Wonder Brunch. Een multicultureel festijn – ze noemen het daarom geen Kerstbrunch – in de maand december. Romijn vindt het belangrijk dat ouderen, die zich tegen het eind van het jaar eenzaam voelen, te laten merken dat er aan hun gedacht wordt.

Huizen schilderen, in ruil voor een kopje thee
Met het schilderproject probeert ze ook om de verpauperde Zuiderzeewijk er beter uit te laten zien. Vrijwilligers met verschillende achtergronden – een uit Ethiopië, uit Oeganda en Ghana – helpen met plezier. Ze knappen huizen op van mensen die vanwege de economische crisis in de afgelopen jaren hun woning niet kunnen onderhouden.

Van de huiseigenaren wordt verwacht dat ze de schilders voorzien van ‘een broodje en een kopje thee’. “Ons oude buurtje wordt zo weer een beetje mooier”, voegt één van de glimlachende huiseigenaren eraan toe.

Mila Romijns grootste heldendaad? Misschien wel dat ze onlangs een deel van haar eigen baan heeft afgestaan aan een jonge collega die net een kind kreeg. “Je bent niet zo lekker, zeiden sommigen. Maar waarom zou je iemand die het moeilijk heeft niet helpen?”