Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Het  Openbaar Ministerie heeft opnieuw 26 jaar cel geëist tegen Burney ‘Nini’ Fonseca. Vorig jaar was hij veroordeeld tot 25 jaar cel.

Volgens justitie is hij de ‘makelaar’ van de moord op parlementariër Helmin Wiels. Het hoger beroep in deze zaak Magnus/Maximus dient deze dagen. En het OM zegt meer bewijs te hebben. Maar de verdediging is het daar niet mee eens.

Advocaat Marije Vaders die Fonsenca verdedigt

Elvis ‘Monster’ Kuwas was overgebracht van Nederland naar Curaçao, om zo te kunnen getuigen in het beroep van Fonseca. Ondanks zijn veroordeling voor de moord op Wiels, blijft hij zijn onschuld volhouden. Maar opvallend nu is dat hij meerdere keren op vragen antwoordt dat hij het zich niet meer zo goed kan herinneren.

De onzekerheid en twijfel in zijn antwoorden, leidde tot ergernis bij het Hof.  En toen advocaat Vaders hem vragen stelde, beweerde Kuwas dat hij deze al had beantwoord en niet begreep waarom de advocaat hem ‘stommiteiten’ vroeg. Vaders zegt achteraf dat Kuwas een ‘heleboel nieuwe verklaringen heeft afgelegd en heeft veranderd’.

‘Je moet hier komen zodat ik je gezicht in elkaar kan slaan’

Fonseca zweeg vooral.  Behalve toen hij Kuwas vroeg of deze hem thuis bij Pretu had gezien. En of hij Kuwas geld had gegeven om Wiels te vermoorden. Dit veroorzaakte zichtbaar meer ergernis bij Kuwas die zei: “Je had in deze zaal moeten zijn om je gezicht te laten zien. Je moet hier komen zodat ik je gezicht in elkaar kan slaan.”

Rechter Hubben eiste uiteindelijk van Kuwas dat hij duidelijker was in zijn antwoorden. Maar Kuwas antwoordde dat hij niet gaat herhalen, want alle vragen heeft hij al eerder beantwoord.

Meer bewijs

Advocaat-generaal Leomar Angela (rechts) die opnieuw 26 jaar eiste – foto: Ramón Yung

Het OM zegt nu meer bewijs te hebben tegen Fonseca. Zoals van getuigen Michael Leslie, Cijntje, de partner van de getuige en ook sms-berichten die zijn gevonden op de telefoon van Fonseca waarbij hij communiceert met oud-minister Jorge Jamaloodin. Deze laatste wordt verdacht één van de opdrachtgevers voor de moord op Wiels te zijn. Hij zit nog steeds in Venezuela en is nog niet uitgeleverd.