Foto: Pixabay

WILLEMSTAD – Lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (lhbt) worden steeds meer geaccepteerd op Curaçao. Dat is te merken aan de groeiende belangstelling voor en participatie aan de Curaçao Pride, stellen belangenorganisaties.

Ook dit jaar vindt Curaçao Pride in de laatste week van september plaats. Vrijdag was de lancering van de zesde editie van The Pride Villager, een glossy magazine dat wordt uitgegeven in de maanden voorafgaand aan de parade. Dit jaar wordt de Curaçao Pride nog groter, verwacht de organisatie.

Dulce Koopman sprak met Marlous Molendijk van medeorganisator Floris Suite Hotel tijdens de lancering

Vorig jaar, tijdens de Curaçao Pride was het Floris Suite Hotel volgeboekt. De mensen gingen op zoek naar andere in de omgeving liggende hotels. “Dus wij zijn echt bezig om er een eilandevenement van te maken. Het is iets waar wij enorm trots op zijn”, zegt Molendijk.

Eliènne Kirindongo, plaatsvervanger van Marilyn Alcalá-Wallé, minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport, nam vrijdag het eerste exemplaar van het tijdschrift in ontvangst. De organisatie van de Curaçao Pride beschouwt dit als ‘openlijk steun’ van de minister.

‘Homoseksuelen moeten zich gedragen zoals ze zijn’
– Lusette ‘Lulu’ Mauris, covemodel The Pride Villager

De organisatie van de Curaçao Pride hoopt door deze publicatie, naast het geven van informatie over de Curaçao Pride, ook bij te dragen aan een stuk educatie. Dit moet leiden naar acceptatie, zelfontplooiing en ontwikkeling.

“Homoseksuelen moeten zich gedragen zoals ze zijn. Zo dragen zij bij aan de algemene acceptatie van lhbt’ers”, zegt Lusette ‘Lulu’ Mauris, die op de cover staat van de nieuwste editie van The Pride Villager.

Lusette ‘Lulu’ Mauris over acceptatie op Curaçao

Het hoofdonderwerp van het tijdschrift is dit jaar religie. Lulu heeft een katholieke opvoeding genoten. Toen zij 14 jaar was en in Nederland woonde, werd haar seksuele geaardheid duidelijker. Haar ouders hebben haar geaccepteerd en hebben geen problemen met haar seksualiteit, vertelt Lulu. Dat ging voor vele generaties lhbt’ers op het eiland voorheen niet zo gemakkelijk.