Foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – De bewoners van Sint-Eustatius hebben het recht op vrije verkiezingen, vindt de meerderheid van het Curaçaose parlement, dat in een motie het ingrijpen van Nederland in het bestuur van Sint-Eustatius veroordeelt. 

De motie was aangedragen door oppositiepartij MFK. Deze partij en alle andere oppositiepartijen stemden voor de motie. Ook MAN, als enige partij in de regeringscoalitie, stemde voor. “Dit zou niet uit moeten maken”, stelt MAN- parlementariër  Giselle Mc William. “We zijn een democratie en iedere partij heeft een eigen ideaal. Zoiets zorgt niet voor frictie.”

“Dat de verkiezingen op Sint-Eustatius niet vaststaan, is tegen alle internationale verdragen”

Wanneer de verkiezingen op Sint Eustatius precies zijn, is niet bekend en dat is waar het volgens Mc William ook om draait. “De motie houdt in dat we garant willen stellen dat er overal in het Koninkrijk verkiezingen komen. Dat de verkiezingen op Sint- Eustatius niet vaststaan, is tegen alle internationale verdragen.” Ook de manier waarop is ingegrepen, kan volgens haar niet. “Dit had anders gekund door bijvoorbeeld een nationale dialoog.”

Begin februari besloot Nederland in te grijpen op het Bovenwindse eiland. Volgens staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops was er onder andere sprake van wetteloosheid, financieel wanbeheer, discriminatie en bedreigingen. Nederland wees Mike Franco, oud-voorzitter van het parlement van Curaçao, aan als regeringscommissaris en de eilandsraad werd ontbonden.