Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – De Arubaanse regering maakt zich zorgen over nieuwe claims van crediteuren op de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA, omdat die ook de raffinaderij op het eiland kunnen treffen.

De Amerikaanse oliemaatschappij Conoco Phillips heeft tevergeefs geprobeerd om net als op Bonaire en Curaçao, beslag te leggen op de opslagtanks van de Arubaanse raffinaderij. En daarna ook op de inhoud van die opslagtanks.

“We hebben de dans deze keer ontsprongen”

“De rechter heeft dat weten te verhinderen, maar dit betekent niet dat ook andere entiteiten claims gaan proberen te leggen. We hebben de dans deze keer ontsprongen”, aldus de Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes.

Zij heeft de raffinaderij-eigenaar inmiddels heeft gevraagd om met een noodplan te komen. De raffinaderij is van staatsbedrijf Refineria di Aruba en deze huurt de raffinaderij aan Citgo Aruba. Deze valt onder de PDV-holding van PdVSA. Ook heeft de premier gevraagd om met een alternatieve, niet dure leverancier van brandstof te komen.

De situatie op Aruba is anders dan die op Curaçao en Bonaire, aangezien de raffinaderijen daar direct vallen onder PdVSA. Citgo Aruba is, hoewel ze dus valt onder de PDV-holding gevestigd in de Verenigde Staten, een lokaal bedrijf.

Rusland
Een crediteur kan eventueel beslag proberen te leggen op aandelen die PDV Holding heeft in Citgo Aruba. Maar een groot deel daarvan is al in Russische handen, aldus premier Wever-Croes. Een rechter kan verder ook nog besluiten beslag te laten leggen op een lading brandstof van Citgo onderweg naar Aruba.