Foto: regering van Curaçao

WILLEMSTAD – Een derde partij zodat de raffinaderij Isla kan blijven draaien. Mede daarmee hoopt de Curaçaose regering een grote crisis te voorkomen sinds de beslaglegging op PdVSA door ConocoPhillips.

minister Steven Martina over een derde partij

In een persconferentie gisteren probeerde de regering vooral de bevolking gerust te stellen. “Er is geen reden tot paniek”, aldus premier Eugene Rhuggenaath. Eerder gaven de vakbonden PWFC en APRI, Gherrel Remilia aan dat er veel onrust is onder raffinaderijpersoneel. De raffinaderij-directie laat niets los, zegt vakbondsleider Angelo Meyer van PWFC, wat bijdraagt aan de onrust.

‘Juridisch mogelijk’
De regering hoopt nu eerst in gesprek met PdVSA en ConocoPhillips tot een oplossing te komen. Maar minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina benadrukt ook de urgente zoektocht naar een derde partij, ‘de oplossing van een joint effort’.

“Stel dat het beslag blijft, dan zou je met PdVSA kunnen overeenkomen dat anderen ruwe olie importeren, dan gaat de raffinaderij haar werk doen en het eindproduct wordt afgenomen.” Juridisch is dat mogelijk beweert de minister, maar de Venezolaanse maatschappij moet dan wel meewerken.

Er viel gisteren opnieuw de naam van de Britse BP waarmee Curaçao in het verleden al een intentieverklaring heeft getekend. Er zijn ook anderen, beweert Martina, maar daarvan wil de regering de namen nog niet noemen voordat het concreter is.