Foto: Ronald A. Muyden

KRALENDIJK – Nitzaël Padilla Gutierrez heeft in hoger beroep een twee jaar lagere straf gekregen voor het doodschieten van politieagent Ferry Bakx (45) bij een overval in augustus 2016.

Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie veroordeelde hem tot 17 jaar gevangenisstraf tegenover 19 jaar in eerste aanleg. Het OM had opnieuw 19 jaar geëist.

Ook twee andere Venezolaanse daders kregen lagere straffen. Chanon Rivera had in eerste aanleg 18 jaar gekregen en krijgt nu 16 jaar, omdat dit volgens het Hof meer in evenwicht is met de andere straffen. De straf van José Exposito Perez gaat van 16 naar 14 jaar.

William Padilla Marin krijgt een jaar meer dan in eerste aanleg, namelijk 14 in plaats van 13 jaar. Ook zijn broer Francisco moet 14 jaar gaan zitten, gelijk aan het vonnis in eerste aanleg. Het Hof zag in tegenstelling tot het Gerecht in Eerste Aanleg geen reden onderscheid te maken tussen deze verdachen.

Doelbewust geschoten
De rechters oordelen dat Nitzaël doelbewust op Bakx heeft geschoten om te kunnen vluchten en de buit zeker te stellen. Hij wilde voorkomen dat zijn neef, die door Bakx werd achtervolgd, zou worden neergeschoten. Het Hof verwierp de suggestie dat de overval en de schietpartij los van elkaar gezien moeten worden.

Ook hecht het Hof geen geloof aan de volgens de verdachten gemaakte afspraak dat er niet geschoten zou worden tijdens de overval. Ze gingen immers met vijf geladen wapens de woning van de familie Van Dijk in Sabadeco binnen. De hele groep wordt bovendien verantwoordelijk gehouden voor de planning van een overval op de woning van de familie De Jongh in de wijk Mexcio. Die overval werd afgelast, omdat het te gevaarlijk zou zijn.

De rechters wegen in hun oordeel ook de impact mee die de overval en de dood van de politieagent heeft gehad op de gemeenschap van Bonaire, de slachtoffers en de nabestaanden. Dat Padilla Gutierez nu toch een lagere straf krijgt, heeft hij te danken aan zijn positieve proceshouding, zijn getoonde berouw en zijn jeugdige leeftijd (22). Chanon R. krijgt van de andere vier de hoogste straf, omdat hij een organiserende rol speelde en bovendien cocaïne meesmokkelde.

Niet in hoger beroep
Twee verdachten kwamen niet voor in hoger beroep. Het brein achter de overval, Bonairiaan Rachyt Saragosa, die in eerste instantie met 20 jaar cel de hoogste straf kreeg, wilde zijn hoger beroep vorige maand intrekken. Op aandringen van het OM en zijn advocaat besloot hij daar nog verder over na te denken. Op 17 mei dient zijn zaak pro forma, waar besloten wordt of er nog een inhoudelijke behandeling nodig is.
De zevende verdachte ging niet in hoger beroep tegen zijn straf van 12 jaar.