Foto: Hilbert Haar

PHILIPSBURG – De vorming van een nieuwe regering verloopt volgens een voor Sint-Maarten uniek proces. Er is overeenstemming over de vorming van een coalitie van United Democrats en de Sint-Maarten Christian Party, maar de nieuwe ministersploeg is er nog niet en dit kan nog wel even duren.

SMCP-leider Wycliffe Smith claimt volgens het geruchtencircuit de positie van minister-president, maar Smith wil dit niet bevestigen: “De coalitie is bezig met de verdeling van de portfolio’s en de selectie van kandidaat-ministers. Ik weet dat er wordt gespeculeerd maar de formateur komt met een verklaring zodra dit proces is afgerond.”

Er is nog geen zicht op een nieuwe regering. Afgelopen donderdag kwam de fractie van de UD bijeen, volgens partijleider en formateur Theo Heyliger “ter voorbereiding op discussies met SMCP over het regeerprogramma”.

Proces tot nu toe
Na de verkiezingen van 26 februari duurde het 38 dagen voor UD en SMCP een coalitie-akkoord ondertekenden. Sinds 2010 werd de vorming van een nieuwe regeerploeg vrijwel altijd beklonken in de nacht na de verkiezingen.

Nu gingen eerst twee informateurs aan het werk. Maar het vinden van een zo breed mogelijke coalitie  bleek een ‘mission impossible’; de twee grootste partijen – UD en National Alliance (NA) – kunnen niet samen door één deur.

Het alternatief – een coalitie van NA met de USp van de omsteden politicus Frans Richardson en SMCP – bleek onmogelijk; SMCP wil niet met de USp samenwerken.