Foto: Hilbert Haar

PHILIPSBURG – Gouverneur Eugène Holiday heeft Theo Heyliger, leider van de United Democrats (UD), aangesteld als formateur.

Hij moet nu de regering vormen die kan rekenen op een zo breed mogelijke steun in het nieuwe parlement.

Opties beperkt
Heyliger’s opties zijn beperkt omdat de christelijke partij SMCP heeft aangegeven niet te willen samenwerken met de United St. Maarten partij (USp) van Frans Richardson.

Volgens de informateurs Nilda Arduin en Jan Beaujon is samenwerking tussen de twee grootste partijen (UD, 7 zetels en National Alliance, 5 zetels) gecompliceerd omdat de persoonlijkheden van de betrokken politici in de weg zitten.

Hierdoor blijven er maar twee opties over: een regering van de UD met de USp (9 zetels in het 15 zetels tellende parlement) of een combinatie met de SMCP (8 zetels).

Nadruk op eenheid
Gouverneur  Holiday sprak op dinsdag en woensdag met de leiders van de partijen die een of meer zetels hebben in het nieuwe parlement over het advies van de informateurs. In die gesprekken legde Holiday de nadruk op het belang van eenheid en van samenwerking in het belang van de bevolking.

Formateur Heyliger is gevraagd het rapport van de informateurs te gebruiken als de basis voor zijn werkzaamheden. Heyliger moet bij zijn eindrapport ook een regeerakkoord inleveren.