Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Meer opvangmogelijkheden voor slachtoffers van huiselijk geweld die naar andere eilanden moeten als hun leven in gevaar loopt.

Dat is een van de punten waar de landen in het Koninkrijk aan gaan werken, zo blijkt na afloop van de conferentie No Mas No More, afgelopen week op Aruba.

Ariën Rasmijn in gesprek met Aaf Tiems van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

Het is voor het eerst dat instanties en NGO’s van alle landen binnen het Koninkrijk bij elkaar komen over huiselijk geweld. Het gaat om politie, reclassering, slachtofferhulp, ziekenhuis, beleidsmakers etc, vertelt Tiems van het Nederlandse ministerie van VWS.

Grote verschillen tussen de eilanden
Ze deelden kennis met elkaar en hebben plannen gemaakt voor preventie, hulp tot signalering van huiselijk geweld. Tiems zegt dat er grote verschillen zijn tussen de eilanden. “Zoals op Saba (kleinste eiland met 2000 inwoners), iedereen kent elkaar. Als vrouwen zo bedreigd worden, hoe kan je er dan voor zorgen dat ze goed opgevangen worden of naar een ander eiland kunnen?”

Instanties moeten elkaar beter leren kennen op en onderling de eilanden, zegt ze, om samen te kunnen werken. “Want als je elkaar niet kent, dan weet je de weg niet te vinden.”

Na afloop van conferentie huiselijk geweld. Foto Ariën Rasmijn

Actieplan op Curaçao
Er gebeurt ook meer dan ze van elkaar weten. Op Curaçao bijvoorbeeld heeft NGO Aliansa de regering kunnen bewegen om hun nationaal actieplan tegen huiselijk geweld over te nemen.