Foto: Pixabay

CAPELLE – “Ik was super bang, maar ik zei tegen mezelf: je hebt niks te verliezen. Begin met leven!” Met die gedachte zette de Curaçaose Milendi Raphael (25) uit Capelle precies een week geleden haar pruik af, zo liet ze heel Nederland zien dat ze chronisch kaal is.

Milendi’s filmpje werd in één week meer dan 2900 keer gedeeld en kreeg duizenden positieve reacties. Van je ‘je bent mijn held’ tot ‘je hebt mij geïnspireerd’. Op social media raken mensen niet uitgesproken over het meisje dat 20 jaar uit schaamte met een groot geheim rondliep: Alopecia, oftewel chronische kaalheid.

(Tekst gaat verder onder de video)


Taboe

“Ziek zijn en afwijken van de norm is in de Antilliaanse gemeenschap nog steeds een taboe”, vertelt Milendi. “Bijvoorbeeld kanker, depressie of andere chronische ziekten, wij Antillianen praten er niet makkelijk over.” Door dit taboe hield Milendi haar ziekte een lange tijd verborgen voor de buitenwereld. Maar dat was niet de enige reden.

‘Mijn eerste dates begonnen altijd met een leugen, want wie wil er nou een kale vrouw?’

Ook de manier waarop veel jonge mannen naar vrouwen kijken heeft Milendi lange tijd tegengehouden om te zijn wie ze is. “Met daten kon ik nooit mijzelf zijn.  Jongens hebben een bepaald beeld van hoe meisjes eruit horen te zien: het liefst lang haar en niet nep. En wie wil er nou een kale vrouw?” Voor Milendi begonnen de eerste dates daarom altijd met een leugen: het verzwijgen van haar kaalheid onder haar pruik.

Dat begon al op haar veertiende met haarstukjes en vanaf haar zeventiende droeg ze pruiken. ‘Een hele dure aangelegenheid, want pruiken worden niet zomaar door de verzekering vergoed’, legt Milendi uit. “Als ze wel worden vergoed dan kun je alleen naar een pruikenmaker die de verzekering uitkiest. Bij mij in Capelle zijn dat er twee en die hebben alleen Europese pruiken. Dat ziet er echt niet uit bij mij.” Milendi vindt het oneerlijk: “een kunstgebit en een bril worden toch ook gewoon op maat vergoed?”

‘Het is duur! Van elke pruik kan ik naar Curaçao’

Getergd door leugens en ongemakken liep Milendi al een tijdje rond met de gedachte om ‘haar ware ik’ aan de buitenwereld te laten zien. “De pruik was een bescherming, maar ook een enorme last”, vertelt Milendi. “Zwemmen deed ik altijd alleen met mijn hoofd boven water. In pretparken durfde ik achtbanen niet in en met uitgaan was ik altijd ongemakkelijk: bang dat mijn pruik zou loslaten door het zweten. Allemaal kleine dingen, maar ze beheersten mijn leven.”

Inspiratie
Na jaren van worstelingen en mentale voorbereiding besloot Milendi dus exact een week geleden haar pruik af te doen. Maar dat deed ze niet alleen voor zichzelf: “Ik wil anderen ook inspireren. Door veel reacties die ik kreeg, ook van Antilliaanse vrouwen, weet ik dat er een grote behoefte is om open over dit soort dingen te praten. Eén vrouw schreef zelfs dat haar man en kinderen haar nog nooit zonder pruik hebben gezien.”

Uiteindelijk wil Milendi pruiken doneren en tips en tricks geven aan mensen die nog niet klaar zijn om pruikloos door het leven te gaan. Zelf gaat ze ook niet helemaal pruikloos door het leven, alleen als ze er zin in heeft: “Ik heb nu de keuze om ook kaal op een date te verschijnen. Ik ben vrij.”

Wat is Alopecia?

Alopecia is een aandoening van het immuunsysteem met haarverlies als gevolg. Het verlies van het haar en de onzekerheid over het verloop maken een patiënt met Alopecia erg onzeker. Vrijwel altijd veroorzaakt Alopecia stress en angst, die kan overgaan in depressiviteit.

Onderzoek in de VS en Europa wijst uit dat zo’n 1,7 procent van alle mensen vóór hun vijftigste 1 van de vormen van deze auto-immuunstoornis aan den lijve hebben ervaren. In Nederland zou het dan mogelijk gaan om 280.000 mensen (1,7 procent van 16,7 miljoen).

Bron: Haarstichting.nl