PHILIPSBURG – “Op onze leeftijd horen we het rustig aan te doen”, zegt Christina Hodge, die in de zeventig is. Haar keuken is door orkaan Irma verwoest: “Ik weet niet hoe ik dit weer moet opbouwen.”
Raymond Jessurun, vicevoorzitter van de Vereniging van Sint-Maarten Senioren en Gepensioneerden (SMSPA, Sint-Maarten Seniors and Pensioners Association) zegt dat er nog vele anderen zijn als Christina: “Onze ouderen hebben het niet alleen moeilijk door de orkaan; ze hadden het daarvoor ook al slecht.”
Grote aantallen
In 2013 legde Pyt Lucas, directeur van de Mental Health Foundation (MHF), de laatste hand aan een rapport getiteld ‘Sint-Maarten Onderzoek Senioren’, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Sociale Ontwikkeling en Arbeid. Het rapport bevat hoge aantallen ouderen die te maken hebben met zaken als slechte voeding, eenzaamheid, armoede, gebrek aan transport, chronische ziekte en huisvesting beneden de norm.
“Na orkaan Irma is de situatie alleen maar erger geworden door de schade aan de woningen van gepensioneerden”, zegt Makhicia Brooks, vertegenwoordiger van het Ontwikkelingsfonds SMDF (Sint Maarten Development Fund). Zelfs ouderen die vóór de storm relatief zelfstandig waren, zijn nu afhankelijk van hulp van buiten voor reparaties. Ze kunnen de kosten niet opbrengen”, zegt ze.
Geen realistisch AOV
In het ‘Sint Maarten Onderzoek Senioren’ rapport, gaf 49.7 procent van de ouderen aan dat ze niet genoeg inkomen hebben om hun maandelijkse lasten te betalen. Linda Richardson (68) werkt erbij als wasvrouw voor wat extra geld. Ze is dankbaar dat haar kinderen haar zo nu en dan helpen. “Ik weet niet hoe men verwacht dat we rond kunnen komen”, zegt Richardson verbitterd.
Christina Hodge zegt dat veel senioren op Sint-Maarten niet in aanmerking komen voor AOV, omdat ze niet juist geregistreerd staan en dat niet weten: “Ik ken een vriendelijke oude man die in een auto woont. Zo nu en dan geef ik hem wat eten en wat hulp.”
De helft
De maximum AOV op Sint-Maarten is 1065 gulden, ongeveer 495 euro. In Nederland is de AOV voor een alleenstaande netto 1107 euro. Raymond: “De kosten van levensonderhoud zijn hier hoger dan in Nederland en toch is de AOV hier niet eens de helft!”
Hij zegt ook dat meer dan 70 procent van de senioren geen extra inkomen hebben in de vorm van een pensioen dat gerelateerd is aan een baan in het verleden.
24 woningen
Op 1 december ondertekende SMDF afspraken met bouwbedrijven voor de reparatie van vier woningen, als onderdeel van het Project Hulp aan Senioren. Brooks: “Uit eigen onderzoek weten we van ongeveer 113 personen die in nood zijn door Irma. Met nog wat informatie die we bij partner NGO’s hebben gehaald, blijkt dat er meer dan 160 senioren reparaties aan hun woning nodig hebben. SMDF wil snel meer woningen repareren.”
Peter Hodge (71) woont al sinds zijn zesde op Sint-Maarten. Hij werkte bij de brandweer en als monteur bij een casino. Zijn huis werd in 1969 gebouwd met hulp van vrienden.
Voorzichtig op zijn wandelstok leunend loopt Peter langzaam naar zijn huis. Eén kamer is helemaal ingestort en hij is bang dat dat ook met de rest van het huis zal gebeuren. “Eén flinke douw en de rest van mijn dak en muren storten in”, zegt hij, terwijl hij wijst naar de grote scheuren en de losse brokken beton om hem heen.
Peter: “Vroeger kon je er op rekenen dat de gemeenschap je zou helpen. Nu heb je geld nodig…”