Foto: Laura Bijnsdorp

PHILIPSBURG – Bijna 90 procent van de ondernemingen op Sint-Maarten hebben tijdens of na de orkaan Irma schade opgelopen. Dat blijkt uit voorlopig onderzoek van de Kamer van Koophandel op Sint-Maarten (COCI). 15 procent van de bedrijfseigenaren weet niet of ze weer open kunnen gaan en 2 procent geeft aan hun onderneming gesloten te hebben.

“Twintig jaar geleden opende ik mijn eigen sportschool en binnen een paar uur was hij weg”, zegt Marci Cooke, terwijl ze naar de ruïne van haar zaak kijkt. Cooke zal haar sportschool waarschijnlijk niet meer kunnen opbouwen.

Tekst gaat verder na de video

Door Laura Bijnsdorp

Slechts een paar gebouwen verder stond de nagelsalon van Lidiuska Meyers, ‘Georgina’s Nails’. Meyers heeft echter drie maanden na Irma haar salon weer geopend. Cooke en Meyers hebben verschillende financiële en persoonlijke redenen voor hun besluit, maar geen van beiden kon op hulp van de overheid rekenen.

COCI hield het onderzoek om het effect van Irma op de zakengemeenschap van Sint-Maarten te schatten. 30 procent van de 4000 geregistreerde actieve ondernemingen maakte deel uit van het onderzoek. In het COCI-onderzoek zijn de belangrijkste zorgen die worden genoemd veiligheid, bouwvoorschriften en overheidshulp.

Meyers: “We hebben 22 jaar geleden na orkaan Luis ook opgebouwd. Dat kunnen we nu ook.” Zij en haar moeder hadden na orkaan Luis besloten de verzekering achterwege te laten, omdat ze destijds niet de vergoeding ontvingen van de verzekeringsmaatschappij die ze hadden verwacht. “Eerlijk gezegd voelden we ons teveel op ons gemak. We dachten dat we ook andere orkanen zouden ‘overleven’. Nu sluiten we weer een verzekering af.”

Onrust na de orkaan
Naresh Vawani had een aantal winkels op het eiland. Hoewel de meesten weer zullen openen geldt dat niet voor zijn Apple Store: “Onze zaken zijn zwaar getroffen door de storm en vooral door de onrust die daarna kwam.” Hoewel hij verzekerd is wacht hij nog steeds op de uitbetaling. Hij verwacht niet dat het voldoende is om de Apple Store weer te kunnen openen.

De eigenaar van het gebouw waarin Cooke de ruimte voor haar sportschool huurde was niet verzekerd. Verkassen is geen optie voor haar: “Ik werkte graag in mijn sportschool, maar het was geen goudmijn. Het kost 20.000 dollar om de apparaten die ik kwijt ben te vervangen, en dat heb ik niet.”

Gebrek aan hulp van de overheid
“Hoewel we sinds de opening in 1991 belasting betalen, kunnen we niet rekenen op hulp van de overheid”, zegt Meyers. Om Georgina’s Nails weer te kunnen openen moest ze met samen met haar moeder een lening afsluiten van 60.000 dollar.

Cooke is teleurgesteld dat ze niets heeft gehoord van de overheid om ondernemers te helpen. “Met een beetje hulp zou het mogelijk zijn om mijn onderneming weer op te bouwen.”

Ook Vawani spreekt zijn frustratie uit over het gebrek aan stimulans van de Sint-Maartense overheid om kleine ondernemingen te helpen. Hij zegt dat maatregelen, zoals een korte tijd belastingvrijstelling voor hen die ernstige schade hebben, kunnen helpen om te herbouwen en personeel in dienst te houden.

“Grote bedrijven, zoals hotels, krijgen jarenlang belastingvrijstelling op Sint-Maarten. Kleine bedrijven echter, die de ruggengraat vormen van de economie, daar wordt in tijden als deze helemaal geen rekening mee gehouden”, zegt hij.