Foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – Hij vluchtte van Irak via Egypte naar Nederland en kwam uiteindelijk terecht op Curaçao. Farao Yassem zag oorlog, verdriet en pijn, maar vond zijn heling in de bokssport. Hij hoopt dit nu ook te doen voor kinderen op Curaçao. “Door sport leer je om te gaan met problemen en kun je alles even vergeten”, zegt de tweevoudig wereldkampioen.

Door Elisa Koek

Farao maakte het zichzelf niet altijd makkelijk: hij zocht de confrontatie op en werd snel boos. “Door het sporten, kon ik dit reguleren. Het werd een uitlaatklep”, vertelt de 35-jarige bokser. Vanuit zijn voormalige woonplaats Rotterdam kroop hij steeds hogerop, wat leidde tot meerdere binnen- en buitenlandse titels.

Curaçao
Naast zijn eigen carrière, begon Farao met het trainen van jongeren. “Ik wil jongeren die geen kans hebben, kansen geven. Jongeren, die net als ik angst en verdriet hebben gevoeld, leren dat sport iets positiefs kan doen met je.” Een half jaar geleden verhuisde Farao daarom met zijn vrouw naar Curaçao. Van een vervallen, monumentaal pandje maakten zij een sportschool inclusief boksring.

‘Van de straat’
Inmiddels loopt het storm bij de sportschool. De lessen zitten vol, maar ook buiten de lessen om zijn er kinderen rond het pand te vinden. “We komen gewoon trainen voor de lol”, vertelt een van de jongens. Farao geeft ondertussen wat tips aan de jongens die aan het oefenen zijn. “90 procent van de jongeren heb ik op straat ontmoet”, vertelt Farao. “Ik zeg gewoon: ‘he, heb je zin om te gaan boksen!?”

Een voorbeeld hiervan is de dertienjarige Gurshanno Brazil. Farao sprak hem aan op straat en sindsdien traint de jongen vijf keer per week. “Ik had vroeger weleens gebokst, maar de laatste jaren kwam het er niet meer van”, vertelt Gurshanno. Geld is voor Farao geen issue. “Dat zien we wel: als die jongen wil trainen, komt hij trainen.”

Jongeren adopteren
Inmiddels wordt Gurshanno gesponsord: een bedrijf heeft de trainingskosten op zich genomen zodat Gurshanno klaargestoomd kan worden voor, wie weet, een kampioenschap. “Dat is in ieder geval mijn droom”, zegt de jonge bokser. “Ik wil wereldkampioen worden. Dat lijkt me leuk, dan kan ik lekker sparren met mijn beste vriend en met Farao natuurlijk.”

Farao hoopt via het ‘adopteren’ van talenten door bedrijven meer jongeren de kans te geven zich te ontwikkelen. “Er wordt nog te weinig geïnvesteerd in sport, terwijl sporten zo goed kan zijn. Ik herken mezelf in sommige jongens: ik heb zo veel meegemaakt en zij ook. Ik wil dat ze een kans krijgen.”