Foto: Orange Movement SXM

PHILIPSBURG – Archeoloog Jay Haviser en Natuurstichting manager Tadzio Bervoets willen met hun Oranje Beweging een constitutioneel referendum afdwingen voor Sint-Maarten. Haviser is ontevreden over de manier waarop de autonome status van het eiland in de praktijk uitpakt.

De Oranje Beweging wil het parlement ervan overtuigen zo’n constitutioneel referendum te organiseren. Anders dan in Nederland kan de bevolking in Sint-Maarten een referendum niet afdwingen. Sinds 10 oktober 2010 is Sint-Maarten een autonoom land binnen het koninkrijk.

Mocht het parlement hier niet op ingaan, dan wil de beweging via artikel 51 van het koninkrijksstatuut druk uitoefenen op het parlement.

Opties
Het referendum stelt drie opties voor: handhaven van de status quo, onafhankelijkheid en de oprichting van een Nederlandse provincie bestaande uit Sint-Maarten en de BES-eilanden.

Haviser steunt die derde optie. De 62-jarige archeoloog zegt dat Sint- Maarten nu leeft onder een ‘ondemocratische autonomie.’

Dr. Jay Haviser

“Het is een carousel aan de top van de macht”, zegt Haviser. “Altijd dezelfde groep. We hebben te maken met een oligarchische democratie waarin een beperkt aantal families de dienst uitmaakt.”

Bang voor repercussies is Haviser niet: “Ik ben Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Dat is niet zomaar een mooie titel. Deze komt met de verantwoordelijkheid op te staan voor de juiste beslissing, ook als die niet populair is.”