Foto: Pixabay

PHILIPSBURG – Formateur Franklin Meyers, een lid van de Verenigde Volkspartij (UP), heeft zijn mandaat voor het vormen van een nieuwe regering op woensdagmorgen terruggegeven aan gouverneur Eugène Holiday. Dit betekent dat de presentatie van een interim-regering van Sint-Maarten, die voor vrijdag was gepland, niet door kan gaan.

De gouverneur heeft het ontslag van de formateur in overweging genomen, maar hij heeft geen andere mogelijkheid dan het aanwijzen van een opvolger.

Integriteitsscreening
Meyers zou minister-president worden van een interim-regering, die zou aanblijven tot de vorming van een nieuwe regering na de verkiezingen van 26 februari volgend jaar. Maar Meyers kwam in moeilijkheden met de nationale veiligheidsdienst VDSM over zijn eigen integriteitsscreening.

De problemen waar Meyers tegenaan liep betreffen in de eerste plaats zijn broer Etienne ‘Toochie’ Meyers; hij is onderwerp van een straftrechterlijk onderzoek naar mensenhandel met vrouwen in zijn Le Capitan bordeel. Verder verwijt de VDSM Meyers ook zijn zakelijke banden met casino-eigenaar Francesco Corallo.

Andere bezwaren zijn verdachte financiële transacties en een klacht tegen zijn persoon wegens bedreiging, die dateert uit 2009.

Meyers is zonder mopperen opgestapt. “Ik heb niks verkeerds gedaan, maar ik kan niet scheiden van mijn broer. Sint-Maarten heeft wel grotere problemen aan het hoofd.”