Foto: Gershwin Bonevacia

AMSTERDAM – Meer dan tien A4’tjes vol tekst en minder dan een maand te gaan. De Curaçaose dichter Gershwin Bonevacia uit Amsterdam staat voor de ‘zware, maar tevens eervolle taak’ om de rol van Martin Luther King te vertolken in een monoloog op Martin Luther King Day.

Martin Luther King streed vreedzaam tegen de ongelijke behandeling van zwarte mensen. Daar kreeg hij in 1964 een Nobelprijs voor. Maar in 1968 werd hij doodgeschoten. Toch is hij nog steeds een voorbeeld voor velen. Ook voor Gershwin, die ondanks zijn dyslexie intussen een veelbelovende dichter is.

Door Natasja Gibbs

De theatervoorstelling is gekoppeld aan de expositie ‘We Have A Dream’ in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Dat is ook de locatie waar Gershwin de monoloog en zijn vertolking van Martin Luther King op 15 januari ten gehore zal brengen. Eerder werd hier ook al een monoloog over Mahatma Ghandi opgevoerd en op 16 december brengt acteur Ayrton Kirchner samen met zangers en musici het verhaal van Nelson Mandela tot leven. Alle theaterstukken zijn geregisseerd door theatermaker John Leerdam.

Gershwin Bonevacia (22) is een van de weinige afro-Caribische dichters in Nederland. Hij gebruikt zijn eigen levensverhaal en zijn dyslexie als voorbeeld om andere jongeren te inspireren dat alles mogelijk is.  In 2013 won hij de literatuurprijs ‘Lettertype’ voor zijn werk en inmiddels is hij een bekende spreker op grote evenementen en in de Nederlandse media.