Foto: José Manuel Dias

WILLEMSTAD – Vijftien vakbonden hebben zich verenigd en roepen hun leden en de bevolking op woensdagochtend te komen protesteren op het Wilhelminaplein in Willemstad. De vakbonden eisen een verhoging van het minimumloon, het terugdraaien van de premieverhoging van 13.5 procent van de WA-verzekering en het stoppen van de ontslagen bij telecomprovider en overheids-nv UTS.

Tijdens een spoed persconferentie van de Curaçaose regering dinsdagavond, liet premier Eugene Rhuggenaath weten dat de verhoging van de verplichte autoverzekering (WA) stop wordt gezet en de komende zes maanden opnieuw wordt geëvalueerd. Ook gaat het minimumloon met 10 cent omhoog. Maar de ontslagen bij UTS gaan door volgens de CAO.

Vakbondsleider Errol Cova in gesprek met José Manuel Dias

De woordvoerder van de vakbonden, Errol Cova, wil pas morgen reageren op de concessies van de regering. De manifestatie woensdagochtend gaat door om zo ‘garanties van de regering te kunnen eisen’. Minister van Onderwijs Marilyn Alcalá-Wallé laat weten dat de scholen op woensdag gewoon open zijn ondanks de voorgenomen staking.

De eisen van de vakbonden op een flyer: ‘stop de premieverhoging van de autoverzekeringen, pas het minimumloon aan, geen ontslagen meer’

De vakbonden van onder andere nutsbedrijf Aqualectra, het openbaar vervoer, olieleverancier Curoil, de haven en raffinaderij Isla doen mee met de staking.

Zorgen over impact toerisme
Curaçao Hospitality and Tourism Association (CHATA) maakt zich veel zorgen over de impact die de staking kan hebben op het toerisme en de economie in het algemeen. De hotels op Curaçao zijn voor meer dan 80 procent bezet deze week, meldt CHATA. “We hebben hoteleigenaren gevraagd om voorzorgsmaatregelen te nemen. Onze toeristen moeten zonder problemen het eiland kunnen ervaren en ook naar het vliegveld kunnen komen. Als dit niet lukt, heeft dit een negatief effect op lokale bedrijven die veel toeristen ontvangen, zoals restaurants, duikscholen en gidsen.”

Politie bij een van de blokkades op de Julianabrug. Foto: Leoni Leidel-Schenk

Blokkades
Terwijl de vakbonden eerder hadden aangekondigd woensdag pas over te gaan tot staking, begonnen de acties al op dinsdagmiddag toen op verschillende knooppunten op het eiland blokkades werden opgezet. De blokkades werden snel opgeheven door politie, wat ook leidde tot vier arrestaties van onder andere een vakbondsleider.