Foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Directeur Michael Nicolaas en president-commissaris Etienne Ys van Bonaire International Airport (BIA) hebben hun ontslag aangeboden. Ys blijkt al op 11 november met onmiddellijke ingang te zijn opgestapt, maar maakte dat pas vandaag bekend.

Nicolaas kondigde zijn vertrek per 1 januari 2018 woensdag aan. Aanleiding zijn de volgens hen ‘leugenachtige verklaringen van gedeputeerde (wethouder) Ibi Martis’. Nicolaas en Ys zijn niet van plan nog langer met het huidige Bestuurscollege van Bonaire, dat de aandeelhouder van de luchthaven vertegenwoordigt, samen te werken.

Het conflict sluimert al sinds medio oktober, maar kwam naar buiten door een persverklaring van Martis (UPB), die beweerde dat hij onder druk werd gezet door Ys en Nicolaas om de directeur en commissarissen te herbenoemen.

‘Leugens’
Ys zou gezegd hebben dat de Nederlandse topambtenaar Rob Huyser (Infrastructuur en Waterstaat) alleen met de huidige Raad van Commissarissen en directeur wil samenwerken. “Ik kan deze uitlatingen helaas niet anders kwalificeren dan klinkklare leugens”, schrijft hij een dag na de verklaring van Martis in zijn ontslagbrief aan gezaghebber Edison Rijna.

Nicolaas vroeg op dezelfde dag om ingrijpen van de gezaghebber, omdat Martis ‘niet een getrouw beeld geeft van de waarheid’. Rijna werd in de Eilandsraad door de UPB/DP-coalitie het zwijgen opgelegd met een raadsbesluit. “Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat deze actie van gedeputeerde Martis, te weten het wereldkundig maken van onwaarheden, is ingegeven door motieven waar ik vooralsnog alleen maar naar kan gissen”, schrijft Ys op 11 november.

Baantjes
Nu suggereert Ys dat de gedeputeerde wellicht de aandacht heeft willen afleiden van ‘berichten over vriendjespolitiek’. Er waren aanhoudende berichten over baantjes voor vooral oudgedienden van de UPB, zoals Ramonsito Booi en Burney El Hage. De laatste wordt genoemd als de nieuwe directeur van BIA. Daarmee doet de situatie sterk denken aan die in 2014, toen een poging van de UPB om El Hage tot directeur van BIA te benoemen mislukte. De voltallige Raad van Commissarissen (RvC) stapte toen op.

Hoe het nu verder gaat is niet duidelijk. Martis zwijgt sinds de laatste Eilandsraad en heeft geen bewijzen getoond voor zijn beweringen. Feit is dat het Bestuurscollege kan beslissen over de benoeming van commissarissen en de directeur. Daar is de RvC niet bij nodig. Reden te meer voor Ys om te denken dat er andere motieven achter de actie van de gedeputeerde zitten: “Noch de RvC-leden noch de directeur hebben stemrecht.”

Kaliber
De afgetreden president-commissaris vreest voor de toekomst van BIA, want mensen van dit kaliber zijn volgens hem niet gemakkelijk te vinden: “De directeur en commissarissen hebben veel ervaring in de luchtvaart en zijn voor bescheiden salarissen bereid geweest BIA en Bonaire te komen helpen. We hebben ervoor gezorgd dat BIA voor het eerst sinds meer dan tien jaar in 2016 weer winst heeft gemaakt.”