Foto: Ronald A. Muyden

KRALENDIJK – Je hoort hem vanaf de verte aankomen. De motor die ontstemt klinkt is één van de vele mankementen van het in bruikleen busje dat muziekinstrumenten vervoert op Bonaire. Het voertuig draagt de naam van het project van de stichting Bonaire Youth Entertainment; ‘busje komt zo’.

Het project is een idee van Sidney Pieters, alias Tito, om jongeren tussen acht en achtien jaar brassband te leren spelen. Tito gaat naar de tieners toe in hun eigen woonwijk, zodat zoveel mogelijk jongeren de kans hebben om mee te doen. De bus is dus belangrijk. De stichting hoopt daarom op een zorgcontract.

Tito hoopt op een nieuwe bus

Gino Tokaay (20) is één van de jongeren die Tito helpt. Gino speelt zelf de surdo drum. “Ik drum sinds mijn dertiende. Ik vind dit heerlijk om te doen. Het helpen en spelen bij dit project vind ik persoonlijk ontstressend werken. Ik kan alles even vergeten door het bezig te zijn met muziek.”

Gino heeft aan veel (inter)nationale drumband wedstrijden meegedaan. The battle of drums in Rotterdam afgelopen zomercarnaval is een voorbeeld hiervan. Hij wil andere jongeren helpen en inspireren om wat te doen met hun vrije tijd en (muziek)talenten.

Enkele deelnemers uit de wijk Rincon bij de bus. Door Ronald A. Muyden

Busje komt zo?
Sinds januari 2017 draait het project op enkele sponsoren. De stichting betaalt soms ook uit eigen zak. Waarschijnlijk krijgt het project in 2018 een zorgcontract van de lokale overheid van Bonaire. Leroy Sedney, voorzitter van de stichting, heeft een tijd terug subsidie aangevraagd.

“De zaken dienen iets sneller te gaan als het om activiteiten voor jongeren gaat. Als je te lang wacht, gaan ze andere dingen doen”, zegt Sedney. De muziekinstrumenten die nu gebruikt worden zijn te zwaar voor de tieners om te dragen. Ondanks dit alles zetten Tito en Leroy hun project voort en is het nog aanpoten om bijvoorbeeld de bus aan de praat te houden.

Foto: Ronald A. Muyden

Plannen
Sedney: “We willen met deze bus uiteindelijk naar alle wijken op Bonaire willen. In de toekomst willen we de scholen in om workshops te geven. Naast brassband willen we lessen geven in het leren spelen van instrumenten zoals cuarta (ukelele) en tambú (eenvellige trom). Vanaf begin 2017 gaan we op de woensdagmiddag naar buurthuis Rincon. Hier kunnen de jongeren de fijne kneepjes van het Braziliaanse slagwerk krijgen.” Sinds kort staan ze ook in de hoofdstad, Kralendijk, op het Wilhelminaplein.

Muziek als therapie
Voorzitter Sedney heeft in zijn jeugd trompet leren spelen op Bonaire. Eenmaal in Nederland gebruikte hij deze basis om als hobby muziek te maken in een brassband groep. “Muziek is een soort therapie. Denk aan het liedje Trenchtown Rock van Bob Marley waarbij hij zingt; ‘one good thing about music, when it hits you, you feel no pain‘.”