Foto: Redactie

WILLEMSTAD – Het recht van de vrouw om zelf haar zwangerschapstraject te mogen bepalen, wordt geschonden op Curaçao. Dat zegt voorzitter Myrtha Leeds-Cijntje van het vrouwencentrum SEDA.

Vrijgevestigde verloskundigen die thuisbevallingen begeleiden kunnen nu nergens terecht als er complicaties optreden bij hun cliënten, zonder dat de kersverse moeders met hoge rekeningen worden opgescheept.

Verloskundigen Agnes Cobelens en Karin Stomp en aanstaande moeder Valerie de Lispulina aan het woord

De vrijgevestigde verloskundigen hadden op 2 november een overeenkomst met het Advent ziekenhuis afgesloten. Op 8 november kreeg Advent een waarschuwing van de Gezondheidsinspectie om de vrijgevestigde verloskundigen geen cliënten te laten helpen zonder hun toestemming. Daarna kondigde ook de Sociale VerzekeringsBank (SVB) per brief aan geen ‘illegaal uitgevoerde diensten’ in de zorginstelling te vergoeden.

Het is opnieuw een deur die sluit voor de onafhankelijke verloskundigen Agnes Cobelens, Dinairy Hart-Dossett, Karin Stomp en Peggyan Jordan. Sinds 2009 proberen zij tot een akkoord te komen met de Kraamkliniek, zonder succes. De overeenkomst tussen de vier verloskundigen en Advent leek daarom een oplossing voor hen.

Aanstaande moeder Valerie de Lispulina. Foto: Deya Mensche

70 procent van de vrouwen op Curaçao bevalt in het ziekenhuis onder begeleiding van een gynaecoloog, de rest bevalt in de Kraamkliniek en een klein clubje doet dit thuis, vaak onder begeleiding van één van de vier verloskundigen.

‘Gijzelaars’
Jan Huurman, inspecteur van Volksgezondheid, vindt dat de verloskundigen spelen met de gezondheid van de zwangere vrouwen en hen als gijzelaars gebruiken. “Wij overwegen verdere maatregelen te nemen”, verklaart Huurman. De inspecteur zegt dat het Advent ziekenhuis een waarschuwing heeft gekregen, omdat er ‘illegale bevallingen’ plaatsvinden zonder opnametoestemming door de Inspectie.

De verloskundigen ontkennen met klem dat ze voor de overeenkomst van 2 november cliënten in het Advent hebben behandeld. Volgens verloskundige Stomp was de eerste bevalling in de nacht van 4 november.

Zorgplicht
Volgens de verloskundigen beschermt het Europees Verdrag voor Rechten van de Mens het recht van de vrouw om te bepalen waar ze wil bevallen, en de keuze met welke verloskundige ze dat wil doen. Leets-Cijntje wil dat vrouwen zich niet laten intimideren: “de inspectie staat de zorgplicht die een verloskundige heeft nu in de weg.”

Huurman benadrukt dat de onafhankelijke verloskundigen de vrijheid hebben om hun cliënten thuis te behandelen, haar naar de Kraamkliniek te sturen, of haar over te dragen aan een andere verloskundige. Ook geeft Huurman aan de opnametoestemming met het Advent verder te willen bestuderen. “Maar ik laat de verloskundigen geen druk uitoefenen op de Inspectie. Wij doen ons werk zoals het hoort en zullen niet toestaan dat de verloskundigen ons ook gijzelen.”

Op 13 november hebben de verloskundigen en SEDA een brief aan minister van Gezondheid Suzy Camelia-Römer gestuurd, maar de minister heeft te kennen gegeven dat ze zich niet mengt in het proces van de Inspectie.