Foto: Tweede Kamer

DEN HAAG – Voor het eerst sinds 2010, na de ontmanteling van de Nederlandse Antillen, gaat niet een minister maar een staatssecretaris over Koninkrijksrelaties. Raymond Knops (46) van het CDA gaat dinsdagavond officieel op gesprek bij formateur Mark Rutte.    

De beoogd minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is de Amsterdamse locoburgemeester Kajsa Ollongren (D66), maar de verschillende hoofdpijndossiers over de eilanden wachten op Raymond Knops.

Grote uitdagingen
De wederopbouw van Sint-Maarten en het hulpfonds, de crisis in buurland Venezuela en de zorgen over de Caribische gemeenten zorgden onder het bewind van demissionair minister Ronald Plasterk (PvdA) al voor de nodige discussies. Kan een minister die over Binnenlandse Zaken gaat daarnaast zich ook nog gaan bezig houden met deze zware dossiers?

Vooral de Caribische bijzondere gemeente Sint-Eustatius is in Den Haag een zorgenkind. Het eiland wil autonomie afdwingen: een eis die gepaard gaat met hoogoplopende ruzies met het ministerie van BZK. Bovendien is de financiën van die gemeente al langer niet op orde.

Ook wacht de CDA-politicus nog boeken vol constateringen en aanbevelingen van de commissie-Spies over de ongelijkheid tussen het Caribische en Europese deel van Nederland. Er valt dus nog genoeg te doen voor de komende jaren voor een staatssecretaris die zich vooral met Koninkrijksrelaties mag bezighouden.

Wie is Raymond Knops?
Knops is oud-militair en bestuurskundige. Als Kamerlid over Defensie en het buitenlandbeleid, is hij bekend met de eilanden. Hij heeft ruim tien jaar ervaring in het parlement en heeft eerder bestuurlijke ervaring in de politiek opgedaan als wethouder. Daarnaast heeft hij een lange lijst van andere bestuurlijke functies en voorzitterschappen. 

Raymond Knops, Tweede Kamerlid namens het CDA – Foto: Tweede Kamer

“No nonsense, rechtdoorzee”, zo typeert oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) Knops tijdens zijn tijdelijke afscheid van de Tweede Kamer in 2010. Hij heeft “krachtige inbrengen, vaak doorspekt met een prettige, droge humor”. Zijn maidenspeech in 2005 was tegen zijn gewoonte in ‘een lange speech’ voor zijn doen, weet Verbeet.

In één van zijn laatste Kamerdebatten met voorganger Plasterk was er vooral irritatie te bemerken. Knops sprak zijn ongenoegen uit over in zijn ogen de lakse houding van het kabinet-Rutte II als het gaat om het investeren in de kustwacht op de eilanden.


CDA-Tweede Kamerlid Raymond Knops
over de kustwacht (21 september 2017)

In de afgelopen maanden was Knops namens zijn partij CDA betrokken bij de onderhandelingen voor het nieuwe kabinet-Rutte III. Een CDA-voorlichter wilde niet op vragen ingaan over de nieuwe baan van Knops. Het kabinet wordt donderdag 26 oktober 2017 beëdigd.

Waarom geen ‘minister’?
Staatssecretarissen worden ingezet op de zware ministeries, oftewel ministeries die op bepaalde beleidsterreinen extra politieke aandacht eisen. Een staatssecretaris ondersteunt de minister, maar de minister blijft eindverantwoordelijk.

Beiden moeten verantwoording afleggen aan het parlement.Dat er nu een staatssecretaris speciaal voor Koninkrijksrelaties komt, is niet zo verrassend. Plasterk had ten tijde van kabinet-Rutte II al zijn handen vol aan verschillende hoofdpijndossiers. Na de verwoestende orkaan Irma werd dit dossier alleen maar groter.