Foto: Jean van Lingen

AMSTERDAM – “De regering van Curaçao moet niet alleen een schouwburg beloven maar er nu ook echt mee komen, anders sterft de kunst uit.” Dat zei de beroemde Curaçaose actrice, Rina Penso (90), tijdens de screening van de filmdocu ‘Mi Ta Hasi Mi Kos’ in Amsterdam.

Het is een doorn is het oog van Penso dat Curaçao al jarenlang geen nieuw stadsschouwburg heeft. “Er is veel talent, maar als je theater echt naar een hoger niveau wil tillen dan heb je ook een stadsschouwburg nodig.”

Het eiland heeft Teatro Luna Blou in Otrobanda, waar vooral toneelprojecten voor jongeren worden georganiseerd en het Cultureel Centrum. Roxy, de eerste stadsschouwburg die het eiland ooit had, brandde in 1982 af en Centro Pro Arte verging een paar jaar geleden hetzelfde lot. Beiden zijn nooit herbouwd.

Na de screening van de filmdocu ‘Mi Ta Hasi Mi Kos’ van Wilma Ligthart werd Rina Penso door de Vereniging Antilliaans Netwerk onderscheiden met ‘de Caribische Glans’. – Foto: Jean van Lingen

Vast in de brainstorm-fase
Dat er een nieuwe schouwburg op Curaçao moet komen, staat ook voor minister Marilyn Alcalá-Wallé (Onderwijs Cultuur & Sport) vast. Alleen zit ze net als haar voorgangers ‘nog in de brainstormfase’.

In het kader daarvan bezocht de Curaçaose minister drie maanden geleden theaters in Nederland om inspiratie op te doen. “Wat we hebben opgestoken is dat in Nederland theaters twee functies kunnen hebben; echt alleen de functie van een theater met voorstellingen of een theater met meerdere faciliteiten. We moeten nog beslissen welke van de twee we willen voor Curaçao.”

Subsidie: geen flauw idee
Ook voor de financiering van een nieuw theater tast Alcalá-Wallé nog in het duister. “Ik heb nog geen flauw idee hoeveel subsidie er moet komen, omdat we nog geen concrete plannen hebben voor het nieuwe theater, geen ontwerp, geen idee van de operationele kosten en hoe groot het theater moet worden. Daar moet eerst duidelijkheid over komen.”

Volgende week heeft de Curaçaose cultuurminister weer een brainstormsessie met belanghebbenden uit de theaterwereld. Maar of er dan knopen doorgehakt worden, vraagt de minister zich ook af.

Over Rina Penso

Penso (Curaçao 1927) is een van de grootste actrices van Curaçao. Zij schitterde in veel bekroonde films en theaterstukken. Daarvoor ontving ze verschillende onderscheidingen in het Caribische en Latijns-Amerikaanse gebied. Ze was als actrice ook in Nederland werkzaam. Voor haar verdiensten in de theaterwereld kreeg ze in 1982 de Cola Debrotprijs. Nadat ze al in 1972 een eremedaille in goud in de Orde van Oranje Nassau kreeg, ontving ze in 2012 de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau.