Foto: NTR

PHILIPSBURG – “We moeten het dringend eens worden met de Sint-Maartense regering over een sterke strategie voor wederopbouw. Daarbij moeten goede procedures en integriteit in acht worden genomen, want we zijn onder geen enkele voorwaarde van plan om zomaar een blanco cheque te geven”, zegt minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) tijdens zijn bezoek aan Sint-Maarten.

De minister zei tijdens zijn bezoek aan de lokale Oranje School dinsdag dat het Koninkrijk ‘graag helpt en alle aspecten van de wederopbouw van Sint-Maarten in aanmerking neemt’. “Dit kan alleen gebeuren met een verantwoordelijk plan”, benadrukt hij.

Het eiland werd vorige maand hard geraakt door de categorie 5 orkaan Irma. Plasterk was maandag en dinsdag voor de tweede keer op Sint-Maarten sinds de orkaan het dagelijkse leven daar platlegde. Ondertussen krabbelt het eiland weer op. Aanstaande donderdag gaan de scholen op het eiland weer open, maar er is nog een hoop materiaal en ondersteuning nodig om de scholen goed te laten functioneren.

Onderliggende schade
Plasterk: “Technisch gezien zijn, met de hulp van de militairen, de scholen er weer klaar voor. Maar er is ook onderliggende schade aan de gemeenschap. Denk aan de scholen die te maken krijgen met ouders die geen werk hebben, het is soms moeilijk om aan eten te komen, en ga zo maar door.”