Foto: Fairtransport

DEN HELDER – In de haven van Den Helder staat 20 ton hulpgoederen klaar voor Sint-Maarten. Niet voor mensen, maar voor dieren. “Die worden tijdens een ramp vaak vergeten, terwijl zij ook slachtoffer zijn”, vertelt Saskia Poelman van rederij Fairtransport.


Door mediapartner NH Nieuws

“Wij staan met onze rederij voor wereldverbetering en toen we zagen dat er hulp op Sint-Maarten nodig was hebben we geen moment geaarzeld en vrachtruimte ter beschikking gesteld”, legt Poelman uit. “Stichting Open Scape zamelde de afgelopen weken 20 ton aan hulpgoederen voor de dieren in. Alles wordt door het motorloze zeilschip Tres Hombres naar Sint-Maarten gevaren.”

Veel dieren slachtoffer
Veel huisdieren hebben orkaan Irma op Sint-Maarten niet overleefd. De stank van rottende kadavers van dode dieren was in de eerste dagen na de ramp op verschillende plekken goed te ruiken. Ook raakten veel dieren, net als hun baasjes, dakloos. “Voor die dieren en eigenlijk ook hun baasjes is de noodhulp bedoeld.”

De laadruimte van het zeilschip uit 1943 zit vol met voer voor vee en huisdieren, maar ook kennels, mandjes en andere benodigdheden voor dieren.

Maand onderweg
De zeilreis naar Sint-Maarten is niet zonder gevaar, omdat de negenkoppige bemanning afhankelijk is van het weer en hun eigen krachten. “Gelukkig is het niet de eerste keer dat we de Atlantische Oceaan zonder motor oversteken”, zegt Poelman.

“We zeilen regelmatig naar de Cariben, zeker als er hulp nodig is: toen Haiti werd getroffen door een aardbeving zijn we ook met hulpgoederen die kant op gevaren.” In totaal zal het schip een maand onderweg zijn.