Foto: National Hurricane Centre

HILVERSUM – “De eilanden Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten worden vanmiddag (lokale tijd) niet vol geraakt door orkaan Maria. Maar ze moeten wel rekening houden met gevaarlijke modderstromen, windstoten tot honderd kilometer per uur en golven van zes meter hoog”. Dat zegt klimaatonderzoeker, Rein Haarsma, van het KNMI.

“Onder normale omstandigheden zouden deze windsnelheden geen groot gevaar vormen, maar door de verwoestingen van Irma is er met name op Sint-Maarten gevaar van rondvliegend puin”, waarschuwt klimaatonderzoeker Haarsma.

Modderstromen
Ook de regenval door orkaan Maria, zal volgens de klimaatonderzoeker impact hebben op de eilanden. “Naar verwachting zal er zo’n 100 tot zelfs 250 millimeter regen vallen. Dat is behoorlijk veel voor de eilanden en mensen moeten beducht zijn voor modderstromen”, aldus Haarsma.

Zwaarste categorie
Orkaan Maria zit in de vijfde en zwaarste categorie en bereikte maandagmorgen met windsnelheden van 250 kilometer per uur het eiland Dominica. Daar richtte het een enorme ravage aan.

“De reden dat Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba er minder last van zullen hebben is dat het de eilanden zuidelijk passeert in het noordwesten, richting Puerto Rico”, legt Haarsma uit. “Ze worden niet vol geraakt. Puerto Rico zal wel zwaar getroffen worden zoals Dominica.”

De hele nacht
Voor de drie eilanden begint de storm rond vijf uur vanmiddag (lokale tijd) met windsnelheden tot honderd kilometer per uur op Saba en Sint-Eustatius en tachtig kilometer per uur op Sint-Maarten. Deze windsnelheden zullen pas aan het einde van de nacht afnemen.