Foto: Jean Mentens

PHILIPSBURG – Veel huisdieren hebben orkaan Irma op Sint-Maarten niet overleefd, maar er zijn ook honden die geluk hebben en met hun baasjes – of met dierenvrienden – geëvacueerd worden van het eiland.

De vier dierenbeschermingsorganisaties die het eiland rijk is, zijn er ondertussen in geslaagd om nagenoeg alle op hol geslagen honden en katten te vangen, maar voor veel huisdieren is orkaan Irma fataal gebleken. De stank van rottende kadavers van dode huisdieren, meestal onbereikbaar verborgen onder het puin, is op sommige plekken goed te ruiken.

Huisdieren hebben stress
“Ik heb mijn honden losgelaten voor de storm,” zegt Terrance Rey, “ze zoeken direct hun eigen veilige plekje en zijn na de orkaan gewoon weer teruggekomen. Maar je ziet nu, zelfs een week na de orkaan, dat honden die de ramp hebben overleefd nog steeds gestresst gedrag vertonen.

Honden en katten achtergelaten
Er zijn ook hopeloze verhalen van mensen die hun huisdieren moesten achterlaten omdat ze in allerijl moesten geëvacueerd worden. Lisa Davis – Burnett vertelt over haar buurvrouw, die met haar hoogbejaarde vader naar veiliger oorden kon vertrekken. Wanhopig verzocht ze Lisa zorg te dragen voor haar vier honden en vier katten die achter moesten blijven.

“Hoe moet ik dat in vredesnaam doen”, vraagt Lisa zich af. “Ik woon voorlopig met mijn eigen hond en drie pleeghonden op mijn kantoor, ik heb amper vervoer en grote moeite om mezelf en mijn eigen hond eten en drinken te geven.” Ze zucht en slaat de armen in de lucht.


Door Jean Mentens

Een Sint-Maartense stel mocht hun teckels veilig en wel aan boord nemen op een evacuatievlucht van de Kustwacht. Foto: Jean Mentens

Hondenevacuatie uit dierenliefde
Andere honden hebben veel geluk. Een vliegtuig van de Spaanse luchtmacht evacueert nu Spaanse onderdanen. Een jonge meid uit Madrid neemt twee vliegtuigbenchen mee met daarin vier honden. “Het zijn hondjes van hier die verloren zijn gelopen. Nou hoop ik maar dat ze aan boord mogen”, zegt ze, “we vliegen eerst naar Santo Domingo en daarna naar Spanje.” Ze doet deze hondenevacuatie uit dierenliefde, op eigen initiatief.