Foto: Sybolt ten Hoopen

ORANJESTAD – Orkaan Irma, de grootste storm die ooit in de Atlantische Oceaan werd gemeten, is vorige week met een verwoestende kracht langs de Bovenwindse eilanden gepasseerd. De storm liet een pad van vernieling achter. Sint-Eustatius is ook getroffen door orkaan Irma. Veel lokale bedrijven hebben schade en ondernemers weten niet wanneer ze weer hun deuren weer kunnen openen.

Sybolt ten Hoopen is de eigenaar van het hotel ‘The Old Gin House’ op Sint-Eustatius, en maakt zich voor al zorgen over Sint-Maarten. “Sint-Eustatius is erg afhankelijk van Sint-Maarten. Richt alle hulp daarom op Sint-Maarten.”


Door Deya Mensche

“Hoewel we ook schade hebben opgelopen, is het niets in vergelijking met onze buren Sint-Maarten. In die zin hadden we geluk gehad”, zegt Ten Hoopen. Hij hoopt dat de luchthaven van Sint-Maarten snel weer gebruikt kan worden voor burgerluchtvaart en er weer toeristen naar de Bovenwinden kunnen komen.

Bezoek koning
Afgelopen maandag en dinsdag bracht Koning Willem-Alexander een bezoek aan Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. Het hotel van Ten Hoopen heeft de koning en minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk ontvangen voor een lunch. “De koning verzekerde de Statianen van hulp en drukte op het hart dat ze niet ontmoedigd moeten raken. Ik ken de mensen hier en ik weet dat ze het heel erg waarderen.”