Foto: Mike Bindraban

WILLEMSTAD – “Premier William Marlin had veel meer hulp moeten vragen. Hij en de Nederlandse overheid hebben Sint-Maarten in de steek gelaten.” Mike Bindraban is een van de gelukkigen die gisteren met de lokale luchtvaartmaatschappij Insel Air van Sint-Maarten naar Curaçao is gebracht. Hij zegt dat er totale anarchie heerst op het eiland.

Mike Bindraban vertelt zijn verhaal aan correspondent Elisa Koek

De vader van Bindraban is ziek, dus toen hij hoorde dat zijn gezin met hem mee kon, voelde het als een wonder. “Dagenlang moet je sterk zijn en iedereen veilig houden. Ik kon wel janken toen we daadwerkelijk weg konden.”

Het gevoel is wel dubbel, omdat hij weet hoe het eiland eraan toe is. “Het voelt ergens niet helemaal eerlijk tegenover de mensen die er nog zijn, maar mijn vader is ziek en ik heb een kindje dat ik in veiligheid wilde brengen. Daar denk je dan toch aan.”

Foto: Mike Bindraban

Ontredderd
Bindraban groeide op Sint-Maarten op, maar woont inmiddels in Nederland. Hij was op vakantie op zijn geboorte-eiland toen bleek dat orkaan Irma die kant opkwam. Ze probeerden weg te komen, maar alle vluchten zaten vol. Om een veilige verblijfplaats te hebben, verplaatsten ze van een locatie bij het strand naar het binnenland.

“Toen het oog van de orkaan overtrok, zijn we buiten gaan kijken. De bovenkant van het appartement was helemaal weg: het dak was weg, de inhoud weggewaaid. Mensen renden totaal ontredderd in het rond op zoek naar familie. Ondertussen begon het opnieuw te waaien: deel twee kwam eraan en was zeker zo heftig.”

Na de storm drong het tot Bindraban door dat alles weg was: ze konden het eiland niet af en zaten vast. “Mijn vrouw had het over de huurauto, maar het bedrijf is gewoon weg. Alles is weg. En wat moet je tegen een kind van drie jaar zeggen erover? Ik ben met mijn zoontje gaan lopen en heb uitgelegd dat een storm soms heel sterk was. Hij was gelukkig blij dat de boot nog in het speeltuintje stond.”

Verwoesting
Bindraban vliegt zaterdag meteen door met zijn familie naar Nederland. “Het voelt hartverscheurend. 85 procent van het eiland is verwoest, infrastructuur is 100 procent verwoest. Er is chaos, er wordt geroofd, bij het Simson Bay Resort worden mensen gegijzeld en de politie is ook bezig met hun eigen familie.”

Volgens Bindraban is de orkaan totaal onderschat. “Premier Marlin heeft van tevoren maar veertig militairen aangevraagd en dat is simpelweg vanwege trots. En de overheid in Nederland? Ministers Plasterk, Koenders en premier Rutte hadden dit moeten zien aankomen.”

Hulp hard nodig
Volgens Bindraban moet er nu direct extra hulp komen: “De landingsbaan is nu schoongeveegd, dus stuur meer schepen, vliegtuigen en hulp!” Omdat Sint Maarten een autonoom land binnen het Koninkrijk is, moet om hulp worden verzocht vanuit de overheid op Sint Maarten. “Maar alles is plat. De premier kan zijn eigen ministers niet eens bereiken. De hulp is nu nodig.”