Foto: Defensie

DEN HAAG –De regering van Sint-Maarten kan ‘zeer moeizaam de eigen taken uitvoeren’, omdat de communicatie en telefoonverbinding op het eiland nog nauwelijks werken. De situatie is ‘zeer ernstig’, zei premier Mark Rutte in een persconferentie vrijdag. 

De vraag is of en wanneer de Sint-Maartense premier William Marlin zijn eigen ministers kan bereiken om verdere actie te ondernemen. De Nederlandse regering wil naast militaire bijstand nu ook bestuurlijke bijstand verlenen op Sint-Maarten, maakte Rutte bekend.

“Het is zelfs op dit moment niet mogelijk om zomaar contact te zoeken met de minister-president van Sint-Maarten”, zegt premier Rutte. “We hebben een beter zicht op de feiten dan gisteren, maar het is natuurlijk nog steeds beperkt vanwege de gebrekkige communicatie.”

“Zolang er geen communicatie is, is er feitelijk geen goed functionerend openbaar bestuur”, aldus Plasterk. “De minister-president zei tegen mij: ik wil weten met wie ik moet praten als ik wil weten of iets kan, mag of moet. Met wie van de Nederlandse kant praat ik dan ter plekke? Dat moet worden hersteld.” Minister Plasterk zal later vandaag met de Sint-Maartense premier overleggen wat de precieze bestuurlijke rol van Nederland op Sint-Maarten zal worden.

Noodhulp aan 40.000 mensen
De hulptroepen zijn erin geslaagd om de haven en de luchthaven open te krijgen ‘voor militaire doeleinden’. De prioriteit ligt op het eiland nu bij het geven van noodhulp: zorgen dat ruim 40.000 inwoners de komende dagen ‘voedsel, water en veiligheid’ krijgen.

Slachtoffers
Donderdag maakte de Nederlandse regering officieel bekend dat er één dode en meerdere gewonden zijn gevallen. Premier Rutte kon vrijdag niet veel zeggen over het dodenaantal. “Ik wil daar niet over speculeren. We melden wat we weten”, aldus Rutte.

Orkaan Jose in aantocht
Irma is de sterkste orkaan ooit die de eilanden heeft getroffen. Na de verwoesting door orkaan Irma, is er een nieuwe – voorlopig minder krachtige – orkaan die richting de eilanden lijkt te koersen: José.  De vraag heerst bij familie in Nederland of mensen op het eiland daarvan op de hoogte zijn. En: of mensen geëvacueerd kunnen worden uit deze getroffen regio. Volgens premier Rutte ‘is een evacuatie niet mogelijk’.

De militairen die op de drie eilanden zijn, blijven daar voorlopig. “We houden van uur tot uur bij wat de situatie daar is en of er voldoende shelters op het eiland zijn.”

‘Hadden we dit niet kunnen voorzien?’
Tijdens de persconferentie rees de vraag of de gevolgen van orkaan Irma begin deze week niet zijn onderschat. Premier Rutte ‘wil geen oordeel geven’, zei hij vrijdag. “Omdat ik zie dat iedereen in een onmogelijke situatie het onmogelijke doet. Het is een gevaarlijke situatie bovendien. Landen op een vliegveld waar geen civiele vliegtuigen kunnen landen, is voor militairen ook niet zonder risico. Militairen zijn binnen de grenzen van wat mogelijk is.”

“Nederland heeft honderd man vooruit gestuurd om bijstand te verlenen, omdat wij wisten dat het een hele grote orkaan ging worden. Maar een haven én een vliegveld die volledig zijn afgesloten van de buitenwereld, daar kun je niet op voorbereiden. Je kunt niet op voorhand een nieuw vliegveld leggen”, aldus Rutte.

Foto: Defensie