Foto: Koninklijke Marine

WILLEMSTAD – Premier van Curaçao Eugene Rhuggenaath is vanaf maandagochtend in gesprek met het rampenteam op Curaçao, Nederland en defensie op Sint-Maarten. “Juist nu blijkt weer hoe belangrijk het is om samen te werken.”

De boodschap van Sint-Maarten is volgens Rhuggenaath duidelijk: “De orde moet hersteld worden. En snel.” Om die reden zijn er vandaag politieagenten uit Curaçao vertrokken naar Sint-Maarten. Ook het ziekenhuis op Curaçao staat klaar om zieken en gewonden op te vangen. “Dit coördineren zij met het ziekenhuis op Sint-Maarten.”

Elisa Koek in gesprek met premier Eugene Rhuggenaath

Inmiddels wordt Curaçao gebruikt als tussenhaven gebruikt door defensie. Doordat het vliegveld op Sint-Maarten beschadigd is, kan niet elk toestel meer landen. Die vliegen naar Curaçao, waar mankracht en goederen dan met een kleiner toestel heen en weer wordt gevlogen.

Rhuggenaath benadrukt dat Curaçao op alle gebieden wil helpen, maar de coördinatie overlaat aan Sint-Maarten. “Het heeft geen nut om ongecoördineerd allemaal spullen en hulp te zenden als we niet eens weten of het kan worden ontvangen.”

‘We kunnen het samen aan’
Rhuggenaath pleit voor duidelijke protocollen binnen het Koninkrijk op het gebied van rampbestrijding. “Zodat we in de toekomst meteen weten wat nodig is om elkaar te helpen. We zijn samen in een Koninkrijk: we hebben onze eigen verantwoordelijkheid, maar samen kunnen we het aan als zoiets gebeurt.”