Foto: Kees Broere

PHILIPSBURG – Op Sint-Maarten geldt dinsdag vanaf zes uur in de avond een uitgaansverbod. Het besluit daartoe is genomen, omdat vanaf die tijd verwacht wordt dat de orkaan Irma over het bovenwindse eiland zal razen. Irma geldt inmiddels als een orkaan van de categorie 5, de zwaarste. Windstoten tot boven de 250 kilometer per uur zijn mogelijk.

De verwachting is nog steeds dat Irma het eiland vol zal treffen. Ook de relatief nabijgelegen Nederlandse ‘bijzondere gemeenten’ Saba en Sint-Eustatius zullen te kampen krijgen met zware wind en hevige regenval. Dinsdag werden op Sint-Maarten de laatste voorbereidingen voor de orkaan getroffen.

Rioleringssysteem
De regering van Sint-Maarten heeft de afgelopen dagen zo veel mogelijk gewerkt aan het schoonmaken van het rioleringssysteem. Daardoor vallen overstromingen na het passeren van de orkaan mogelijk mee. In de hoofdstad Philipsburg was dinsdag vroeg in de middag te zien hoe winkeliers met houten schotten voor de ramen proberen hun panden te beschermen.

Franse militairen op Sint-Maarten. Foto: Kees Broere

Inmiddels zijn op Sint-Maarten, maar ook op Saba en Sint-Eustatius in totaal zo’n honderd Nederlandse militairen aangekomen. Het ministerie van Defensie zegt rekening te houden met ‘zware schade’. De militairen zullen helpen met het herstel van de infrastructuur, maar ook aanwezig zijn bij de diverse opvangcentra die op Sint-Maarten in gereedheid zijn gebracht.

‘Hurricane shelters’
In totaal waren dinsdag elf zogeheten ‘hurricane shelters’ klaar voor de opvang van de bevolking. Het is niet de bedoeling dat inwoners van het eiland daar al vóór of tijdens het passeren van de orkaan heen gaan. Pas als Irma weer verder is getrokken, zullen de opvangcentra opengesteld worden voor de mensen die niet meer hun eigen huis in kunnen.

Dinsdagmiddag was het openbare leven al zo goed als tot stilstand gekomen. In Philipsburg hebben veel mensen de afgelopen dagen noodrantsoenen ingeslagen. Alle overheidsgebouwen zijn dicht en ook de meeste winkels hebben inmiddels hun deuren gesloten. De luchthaven Prinses Juliana zal naar verwachting de komende dagen gesloten zijn.

Winkeliers en restauranthouders sloten dinsdag al vroeg de deuren. Foto: Kees Broere

Orkaan Luis
De meeste inwoners van het eiland lijken de komende gebeurtenissen redelijk kalm af te wachten. Het bovenwindse eiland is de afgelopen jaren vaker door hevige tropische stormen getroffen. Veel mensen vergelijken de komst van de orkaan Irma met die van Luis in 1995. Dat was een orkaan van de vierde categorie, die vier mensen het leven kostte. De schade aan het eiland was toen fors.

Een mogelijk heel klein geluk bij een ongeluk is het feit dat orkaan Irma aankomt rond het einde van het Europese toeristenseizoen, waarin Sint-Maarten veel bezoekers trekt. Vakantievluchten als die van de maatschappij TUI, die voor Sint-Maarten geboekt stonden, worden omgeleid naar Curaçao. Vanaf dat eiland zelf, net als vanaf Aruba, zijn vrijwilligers van het Rode Kruis naar Sint-Maarten gevlogen om hulp te verlenen.