KNMI: ‘Orkaan Irma neemt steeds in kracht toe’

Foto: NHC

DE BILT – Orkaan Irma die bij zonsondergang langs de Caribische rijksdelen Sint-Eustatius, Saba en Sint-Maarten trekt, behoort inmiddels tot de hoogste categorie, met windsnelheden die kunnen oplopen tot 250 kilometer per uur. “De orkaan neemt nog steeds in kracht toe”, vertelt meteoroloog Jos Diepeveen van het KNMI. 

Meteoroloog Jos Diepeveen over de mogelijke impact van orkaan Irma

De hoogste windsnelheid verwacht het KNMI morgenochtend lokale tijd. “Nog sterker is dus niet uit te sluiten, maar dit is in ieder geval de sterkste categorie die er is. Vijf op een schaal van vijf.” Er wordt veel regen verwacht: 75 en 150 millimeter. Ongeveer het dubbele wat er in de hele maand september in Nederland zou vallen.

‘Enorme golfhoogtes’
De havens en kusten van Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius zullen het ook flink te verduren krijgen, met vloedgolven tussen de 7 tot 8 meter. “Dat is moeilijk voor te stellen. Er zit een hele lage drukgebied in het systeem, waardoor het waterniveau ook een klein beetje stijgt. Dus dat komt er nog bovenop.”

Categorie
Omschrijving
Windsnelheid (km/u)
Schade
1 Zwak 118-152 Meest lichte schade
2 Matig 153-176 Dak- en vensterschade en belangrijke schade aan bomen en gewassen
3 Krachtig 177-208 Grote schade met uitgebreide vernielingen aan gebouwen
4 Zeer krachtig 209-248 Zeer groot: daken weggeblazen, veel waterschade op de begane grond van gebouwen aan de kust
5 Verwoestend meer dan 248 Catastrofaal: een hoog percentage van de daken wordt weggeblazen, evenals kleine lichtere bouwsels/muren en grote schade aan gebouwen. Omvergeblazen bomen en masten kunnen wijken moeilijk bereikbaar maken. 
 (Bron: KNMI / National Hurricane Center)

Maatregelen
Er staat militaire bijstand klaar voor Sint-Eustatius, Saba en Sint-Maarten. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst hebben de Caribische gemeenten in de afgelopen jaren geïnvesteerd in het bestendig maken van de eilanden voor een mogelijke orkaan, zodat de schade zo veel als mogelijk meevalt. “Zo zijn veel elektriciteitsleidingen ondergrond gelegd en zijn rampenplannen verbeterd.”

Op Sint-Maarten zijn elf shelters beschikbaar gesteld voor het publiek. Op Saba zijn er twee plekken waar mensen naar toekunnen als zij thuis niet meer veilig zijn en op Sint-Eustatius is er één schuilkelder beschikbaar gesteld.