Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – Minister Paul Croes van Arbeidszaken, Sociale Zaken en Jeugd is vanochtend in zijn woning aangehouden. Hij wordt verdacht van ambtelijke omkoping.

PG Alexander van Dam staat de pers te woord

Naast Croes werd een niet nader genoemde medewerker van zijn kantoor aangehouden. Een huishoudster werd ook gearesteerd maar later op de dag weer vrijgelaten nadat bleek dat zij over werkpapieren beschikt. Behalve in de woning van de minister werden ook in twee bedrijfspanden huiszoekingen uitgevoerd door de Landsrecherche, het Recherche Samenwerkingsteam en de politie. Hierbij zijn onder andere administratie, computers, telefoons en USB-sticks in beslag genomen.

In beperking
Zowel minister Paul Croes als zijn naaste medewerker zijn in beperking gesteld. Dat betekent dat zij buiten hun advocaat om geen contact mogen hebben met de buitenwereld. “Daarnaast is een bevel onthouding stukken van kracht in de zaak tegen de minister. De minister zal in de loop van de verhoren worden geconfronteerd met de resultaten uit het onderzoek”, aldus Procureur-Generaal Alexander van Dam. Marije Vaders, de advocaat van minister Croes, komt dinsdag naar Aruba. Naar verluidt staat een persconferentie op het programma.

Nieuwe verdenkingen
Het OM vermoedt dat minister Croes steekpenningen zou hebben gevraagd en aangenomen in ruil voor het tekenen van een ontheffing van de zogeheten arbeidsmarkttoets. Deze is nodig om een werkvergunning voor een buitenlandse werknemer te kunnen verschaffen. “Gedurende dit onderzoek is daarnaast de verdenking ontstaan dat de minister zich onder andere schuldig heeft gemaakt aan witwassen, ambtsmisbruik en illegale tewerkstelling”, aldus PG Van Dam.