Foto: John Van Kerkhof

HILVERSUM – Het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft het advies- en ingenieursbureau Royal Haskoning opdracht gegeven onderzoek te doen naar de massale erosie van de kust van Sint-Eustatius. De landingsbaan van het vliegveld dreigt in de zee te verdwijnen als er niets wordt gedaan aan de erosie op het eiland, waarschuwde milieu-inspecteur Gershon Lopes vorige maand.

Het eilandsbestuur had voor hulp aangeklopt bij het ministerie en dat laat nu een onderzoek uitvoeren. Volgens Karim Mostafi van het ministerie van Infrastructuur en Milieu loopt de landingsbaan op dit moment nog geen acuut gevaar.

Loslopende geiten en koeien dragen bij aan erosie, vooral aan de randen van de kliffen. Om die reden is het eiland inmiddels begonnen het vee te vangen, zegt Lopes. Ook de waterafvoer bij het vliegveld is verouderd en het is toe aan vervanging, zegt de milieu-inspecteur. Omdat het eiland al jaren financiële problemen heeft is het onwaarschijnlijk dat het waterafvoersysteem op korte termijn vervangen wordt.

“Bij de recente renovatie werd  de start- en landingsbaan voorzien van een wijziging in verband met de veiligheidsvoorschriften voor de luchtvaart. Deze wijziging is met behulp van lokale luchthaven-expertise tot stand gekomen”, zegt Mostafi. Hij denkt niet dat die wijziging de erosie veroorzaakt. “Dat is al vele tientallen jaren aan de gang.”

Haskoning deed eerder al een onderzoek naar het historische Fort Nassau op het eiland, dat ook door erosie bedreigd wordt. Er kwamen toen aanbevelingen om de afbraak van de bodem tegen te gaan.