Foto: John Samson

ALKMAAR – Duizenden scholieren op Curaçao zitten op versleten schoolmeubilair, terwijl er in Nederland goede schoolbankjes worden weggegooid. De Curaçaose onderwijsminister wil geld vrijmaken om containers vol tweedehands schoolmeubilair naar het eiland halen.

Dat maakt minister Marilyn Alcalá-Wallé bekend tijdens haar werkbezoek in Nederland. De overheid van het eiland heeft geen geld om nieuwe schoolmeubilair te kopen.

Door John Samson

Voor stichting Miss IQ komt de toezegging van de minister ‘als een geschenk uit de hemel’. Hun vrijwilligers proberen tweedehands schoolmateriaal in te zamelen om de klaslokalen op het eiland te verbeteren. “We vroegen de Curaçaose overheid steeds om het beetje geld om de spullen te kunnen verschepen. We worden eerder tegengewerkt, terwijl scholen de spullen dringend nodig hebben”, aldus Ruth Groenewoud tijdens het bezoek van de onderwijsminister.

Ministerraad
“Op Curaçao zijn we sowieso bezig om eigen schoolmeubilair op te knappen. Maar met dat alleen komen we er niet”, stelt de minister. Volgens stichting Miss IQ kunnen de tweedehands spullen uit Nederland nog zeker tien jaar mee.

De plannen om schoolmeubilair uit Nederland te halen zullen volgende week in de ministerraad op Curaçao worden besproken, aldus minister Alcalá-Wallé. Mocht het plan tot uitvoering komen, wordt daarmee een jarenlang slepend probleem voor zeker drie soortgelijke stichtingen opgelost.