ORANJESTAD – Ratten staan in de Cariben bekend als een schadelijk en ongewenst dier, dat ziekten overbrengt. Om in kaart te kunnen brengen of deze knaagdieren ook op Sint-Eustatius een bedreiging voor mens en dier vormen, heeft een team van negen diergeneeskundige wetenschappers van de University School of Veterinary Medicine op het buureiland St.Kitts een dissectie-marathon gehouden op het departement van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

Het team, onder leiding van professor in de veterinaire bacteriologie Dr. Sreekumari Rajeev, ontleedde ongeveer 50 ratten. Hun nieren zullen door het universiteitslaboratium worden onderzocht.

“Wij zijn vooral geïnteresseerd of deze knaagdieren de bacterieën dragen, die de Leptospirosis-infectie overbrengen. Deze ziekte is meer algemeen in de tropen en wordt middels rattenurine verspreid”, legt Rajeev uit.

Gezondheidsrisico
Behalve dat zij een gezondheidsrisico voor mens en dier vormen, worden ratten van Sint-Eustatius er ook van verdacht het voortbestaan van verschillende bedreigde diersoorten op het eiland in gevaar te brengen, door het eten van eieren en jonge dieren.

Voorzitter van de op het eiland gevestigde Eastern Caribbean Public Health Foundation, Dr. Teresa Leslie, coördineerde het bezoek van de diergeneeskundigen uit St.-Kitts, en nam samen met het hoofd de lokale Veterinaire Dienst, Dr. Sharon Viera, ook aan de ontledingen deel.

“Wij werken nauw samen met Caribbean Netherlands Science Institute (CNSI) om dit ziekteverwekkende ongedierte te vangen en te bestuderen. Ratten zijn zeer intelligent en hebben een heel goed reukvermogen. Hoe meer wij weten over hun gedrag en leefomgeving, des te succesvoller kunnen we ze bestrijden”, zegt Leslie.

De ratten werden ontleed door wetenschappers van University School of Veterinary Medicine uit St. Kitts.

‘Verborgen geheimen’
De laboratoriumresultaten zullen binnen enkele weken beschikbaar zijn. Volgens Rajeev zullen de resultaten de “verborgen geheimen” van de ontleedde ratten prijsgeven. Het exacte soort en geslacht van elke rat zal middels DNA-onderzoek worden vastgesteld. De niermonsters worden getest op de aanwezigheid van de spirochaete-bacterie, die Leptospirosis veroorzaakt.

Wereldwijd worden tussen de 7 en 10 miljoen mensen met Leptospirosis besmet. De ziekte kost jaarlijks bijna 60.000 mensen het leven. “Ratten mogen dan onze leefomgeving met ons delen, maar wij, noch zij, zouden daar blij mee moeten zijn. Dankzij ratten konden vlooien in de Middeleeuwen in Europa de builenpest verspreiden. Hen kennen, betekent dat je ze kunt verslaan”, aldus Leslie.